Satay indonezyjski sos orzechowy z mleczkiem kokosowym

Głównymi składnikami sosu Satay są orzeszki ziemne i mleczko kokosowe. Jada się go powszechnie do mięs, ryb i warzyw w Indonezji, Malezji, Tajlandii czy w Wietnamie. Można kupić go też w naszym kraju, jednak robi się go tak łatwo i szybko, że warto spróbować własnych sił w kuchni i wykonać domową wersję sosu satay.

Osób: 10

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy, Soja

Fit

Danie:

Osób: 10

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy, Soja

Fit


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g orzeszków ziemnych lub ½ słoika masła orzechowego
  • ½ puszki mleczka kokosowego (około 200 ml)
  • Pęczek szalotki lub ½ cebuli
  • Ząbek czosnku
  • Ostra papryczka, bez pestek
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki cukru
  • Skórka limonki
  • Trawa cytrynowa (dostępny jest mus w słoiku)
  • Łyżka oleju do smażenia
  • Sól

Przygotowanie

Krok 1

Jeśli używasz orzeszków ziemnych, podpraż je przez moment na suchej patelni a następnie zblenduj je.



Krok 2

Na rozgrzanym oleju podsmaż (przez 2-3 min.) drobno posiekaną cebulkę, zmiażdżony czosnek i drobniutko poszatkowaną ostrą papryczkę a następnie dodaj sos sojowy i zblendowane orzechy. Smaż na małym ogniu, aż poczujesz orzechowy aromat.



Krok 3

Teraz dodaj do masy mleczko kokosowe, startą skórkę z limonki i posiekaną trawę cytrynową (lub mus). Jeśli sos jest zbyt gęsty i może przywierać do dna rondelka, dodaj odrobinę wody. Na koniec dopraw sos solą i gotuj całość na maleńkim ogniu, jeszcze przez 10 minut, aby smaki przemieszały.



Wskazówki

Pamiętaj, że sos orzechowy staje się bardziej gęsty gdy ostygnie. Gdy chcesz go podgrzać dolej odrobinę wody. Można go przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce nawet do 2-3 tygodni.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.