Jeśli znudził cię ketchup i musztarda, czas na pastę z pieczonej słodkiej i ostrej papryki, bakłażanów, czosnku, octu i przypraw. Przepis prosty i bardzo aromatyczny.
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Wegetariańskie
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C. Bakłażany opiekamy nad gazem, by opalić im skórkę, która jest gorzka.
Na wysmarowanej olejem blaszce rozkładamy cząstki obranej papryki, pokrojonego w plastry bakłażana i niedobrane ząbki czosnku. Wszystkie warzywa pieczemy na jednej blasze. Gotowa papryka powinna być miękka i mieć lekko sczerniałą skórkę.
Upieczone i lekko przestudzone warzywa obieramy ze skórki i blendujemy na jednolitą masę.
W osobnym naczyniu zagotowujemy ocet winny z przyprawami, parzymy przez 2-3 minuty a następnie przekładamy do garnka zmiksowaną pulpę paprykowo bakłażanową. Mieszając doprowadzamy sos do wrzenia, by składniki dokładnie zmieszały się ze sobą.
Ajwar doprawiamy do smaku i jeszcze gorący przekładamy do niedużych słoiczków. Zakręcamy je i stawiamy do góry dnem na 10 minut.
Ajwar można podawać na ciepło i na zimno. Ajwar jest doskonałym dodatkiem do kanapek, ale sprawdzi się tez w roli sosu do makaronu, czy jako dip do dań z grilla.
Dodaj komentarz