Ajwar – pasta z pieczonej papryki i bakłażanów

Jeśli znudził cię ketchup i musztarda, czas na pastę z pieczonej słodkiej i ostrej papryki, bakłażanów, czosnku, octu i przypraw. Przepis prosty i bardzo aromatyczny.

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ½ kg słodkiej mięsistej papryki
  • 1 bakłażan
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ¼ łyżeczki wędzonej ostrej papryki
  • 1 łyżka oleju
  • ½ łyżki octu winnego
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C. Bakłażany opiekamy nad gazem, by opalić im skórkę, która jest gorzka.



Krok 2

Na wysmarowanej olejem blaszce rozkładamy cząstki obranej papryki, pokrojonego w plastry bakłażana i niedobrane ząbki czosnku. Wszystkie warzywa pieczemy na jednej blasze. Gotowa papryka powinna być miękka i mieć lekko sczerniałą skórkę.



Krok 3

Upieczone i lekko przestudzone warzywa obieramy ze skórki i blendujemy na jednolitą masę.



Krok 4

W osobnym naczyniu zagotowujemy ocet winny z przyprawami, parzymy przez 2-3 minuty a następnie przekładamy do garnka zmiksowaną pulpę paprykowo bakłażanową. Mieszając doprowadzamy sos do wrzenia, by składniki dokładnie zmieszały się ze sobą.



Krok 5

Ajwar doprawiamy do smaku i jeszcze gorący przekładamy do niedużych słoiczków. Zakręcamy je i stawiamy do góry dnem na 10 minut.



Wskazówki

Ajwar można podawać na ciepło i na zimno. Ajwar jest doskonałym dodatkiem do kanapek, ale sprawdzi się tez w roli sosu do makaronu, czy jako dip do dań z grilla.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.