Sałatka z krewetkami, mango i awokado

Smaczna i kolorowa sałatka, którą można przygotować przez cały rok. Tym razem na sałacie znalazły się smażone na maśle i czosnku krewetki, awokado, mango i pomidorki koktajlowe. Całość spaja oryginalny, limonkowy sos winegret. Jeśli jesteśmy fanami pikantnych smaków, do dressingu można dodać pół ostrej papryczki.

Danie: Sałatki

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Fit

Bez glutenu

Danie: Sałatki

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Fit

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 duże garści mieszanej sałaty (mix sałat),
  • - 200 g krewetek tygrysich,
  • - 1 awokado,
  • - 1 mango,
  • - 100 g pomidorków koktajlowych,
  • - 2 ząbki czosnku,
  • - 1 łyżka masła Łaciate

Winegret limonkowy:

  • - sok z 1 limonki,
  • - 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • - 1 łyżeczka miodu,
  • - 1 łyżeczka startego imbiru,
  • - ½ startego ząbka czosnku,
  • - sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Jeśli używamy mrożonych krewetek, należy je wcześniej rozmrozić. Następnie krewetki obrać z pancerza i oczyścić, usuwając ciemne jelito.



Krok 2

Czosnek pokroić na plasterki. Na patelni rozgrzać masło, dodać czosnek, a chwilę później krewetki. Smażyć z obu stron po około 2-3 minuty – krewetki będą gotowe, gdy się skurczą i zwiną do środka.



Krok 3

Składniki sosu dokładnie wymieszać. Odstawić na bok.



Krok 4

Pomidorki umyć i osuszyć. Pokroić na ćwiartki. Awokado i mango obrać, pokroić w plastry.



Krok 5

Na talerze wyłożyć sałatę, a następnie pomidorki, awokado, mango i krewetki. Całość polać limonkowym winegretem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.