Sałatka z kurczakiem i grillowanymi brzoskwiniami

Wyjątkowa sałatka, która świetnie smakuje i pięknie wygląda. Jest w niej wszystko, co najlepsze - soczysty kurczak, grillowane, słodkie brzoskwinie, kwaskowate maliny, słona feta i chrupiące orzechy. Świetnie smakuje solo, ale można serwować ją także z pieczywem, na przykład podpieczoną bagietką. Warto czasem się rozpieścić i przygotować sobie taką sałatkę.

Danie: Kolacja, Sałatki, Obiad

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Fit

Bez glutenu

Danie: Kolacja, Sałatki, Obiad

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Fit

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 garści mieszanej sałaty (mix sałat)
  • 200 g filetu z kurczaka
  • 50 g ulubionego sera
  • 1 dojrzała brzoskwinia
  • garść malin
  • garść orzechów włoskich
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Dressing:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Kurczaka umyć, oczyścić i dokładnie osuszyć. Posolić i popieprzyć z obu stron. Usmażyć w całości na łyżeczce oliwy z oliwek, a następnie pokroić w plastry.



Krok 2

Z brzoskwini usunąć pestkę, owoc pokroić na ćwiartki. Posmarować odrobiną oliwy z oliwek. Mocno rozgrzać grillową patelnię, włożyć brzoskwinie. Grillować z obu stron przez około 2 minuty. Z grillowanych brzoskwiń usunąć skórkę.



Krok 3

Składniki dressingu dokładnie wymieszać, na przykład w słoiczku.



Krok 4

Ser pokroić w drobną kostkę.



Krok 5

Na talerz wyłożyć mix sałat, a następnie filet z kurczaka, zgrillowaną brzoskwinię, maliny, ser feta i orzechy włoskie. Polać dressingiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.