Sałatka z makaronem, zielonym pesto i pomidorkami koktajlowymi

Sałatki makaronowe są bardzo szybką i łatwą w przygotowaniu przekąską. Przepis na pewno sprawdzi się na kolację. Możesz ją także przygotować dla swoich gości, na pewno im zasmakuje.

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Wegetariańskie

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Wegetariańskie


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki zielonego pesto:

  • miseczka świeżo zerwanych liści bazylii
  • 12-15 orzechów nerkowca.
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • duży ząbek czosnku
  • 5-6 dkg parmezanu
  • ½ łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
  • ½ łyżeczki soli

Składniki:

  • 1 paczka makaronu Penne
  • 1 paczka pomidorków koktajlowych
  • zielone pesto
  • 1 opakowanie rukoli

Przygotowanie

Krok 1

Na początku musimy zagotować wodę, w której gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. W tym czasie możemy się zabrać za przygotowywanie pesto do sałatki. Do miseczki wsypujemy świeżo zerwane i opłukane listki bazylii, orzechy nerkowca, posiekany czosnek i starty parmezan. Następnie wszystko zalewamy oliwą doprawiając solą i pieprzem.



Krok 2

Składniki na pesto blendujemy. Do miseczek wkładamy rukolę. Kiedy makaron jest już gotowy, odcedzamy i przekładamy go do miski. Teraz wystarczy dodać do makaronu pesto, wymieszać.



Krok 3

Do miseczek z rukolą dodajemy makaron z pesto. Następnie dekorujemy je połówkami pomidorków koktajlowych.



Wskazówki

Kiedy nie mamy ochoty na bazyliowe pesto, możemy je z powodzeniem zastąpić pesto z rukoli, roszponki czy czerwonych warzyw. Do sałatki możesz podać świeże pieczywo. Sałatkę możemy także wykonać w wersji mniej kalorycznej, pszenny makaron zastępujemy makaronem pełnoziarnistym, orkiszowym czy kukurydzianym.

Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Stokrotka

Opublikowany: 2018-02-21 20:52:00

Dla mnie rewelacja

Załącznik 0

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.