sałatka z pomidorów i cebuli do słoików na zime

Autor:

mileneczka5

Danie: Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie

Danie: Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 1 kg dojrzałych pomidorów ,
  • 3-4 duże cebule ,
  • sól,,
  • pieprz,
  • dodatkowo jak to lubi,
  • :kilka ziaren pieprzu ziarnistego ,
  • kilka listków liscia laurowego,
  • KILKA ZIAREN GORCZYCY,
  • letnia woda przegotowana

Przygotowanie

Krok 1

1. Pomidory pokroic na dość grube plastry, odrzucając końcówki, nie obierać ze skórki.. Cebule obrać i pokroić w cienkie plastry. 2. Układać w wyparzonych słoiczkach pomidory, przekładając od czasu do czasu cebulą i posypując solą i pieprzem według uznania. Aby słoiczki ciasno wypełnić, uderzać od spodu dłonią - ubiją się i będzie więcej. Na wierzch wrzucić po KILKA ziarenek pieprzu ziarnistego , KILKA ZIAREN GORCZYCY i po jednym lisciu laurowym.Zakręcić. 3.Zalać letnią przegotowaną wodą prawie do pełna. Wstawić do dużego garnka z dnem zabezpieczonym papierem i z wodą do ž wysokości słoiczków, zagotować i pasteryzować 5 minut. Zostawić w przykrytym garnku do ostudzenia, bo wtedy nabierają zapachu lata



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.