Sałatka z ośmiorniczkami i krewetkami

Ośmiorniczki to prawdziwy przysmak. Ich delikatne mięso, przyprawione przeróżnymi dodatkami, doskonale nadaje się na lunch, lekką kolację lub sałatkę.

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy, Skorupiaki

Fit

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy, Skorupiaki

Fit


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 opakowanie ośmiorniczek
  • - 1 opakowanie krewetek
  • - 1 pomidor czerwony
  • - 1 pomidor zielony
  • - 4 łyżki oliwa z oliwy z oliwek
  • - garstka orzechów włoskich
  • - kilka ząbków czosnku
  • - szczypta soli
  • - szczypta pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Czosnek obieramy, ząbki kroimy na pół. Rozgrzewamy w rondlu oliwę, wrzucamy czosnek, a gdy zacznie wydzielać aromat, czosnek wyjmujemy, aby się nie przypalił. Na oliwę wkładamy ośmiorniczki, smażymy chwilę, dodajemy zioła, przyprawiamy solą i pieprzem, dusimy pod przykryciem do miękkości ok. 40 minut.



Krok 2

W tym czasie na innej patelni smażymy krewetki, możemy dodać drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek.



Krok 3

Kroimy pomidory na ósemki, orzechy obieramy z łupiny i bardzo drobno je siekamy. Kiedy owoce morza są już gotowe, wkładamy je do miseczki razem z pozostałymi składnikami, całość polewamy oliwą po wierzchu.



Wskazówki

Ośmiorniczki będą najsmaczniejsze, jeśli na wstępie zostaną obsmażone w oliwie aromatyzowanej czosnkiem, który jest idealną przyprawą do ośmiorniczek, ponieważ dodaje im wyrazistości.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.