Ośmiorniczki to prawdziwy przysmak. Ich delikatne mięso, przyprawione przeróżnymi dodatkami, doskonale nadaje się na lunch, lekką kolację lub jako składnik sałatki.
Danie: Kolacja, Sałatki
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Orzechy, Skorupiaki
Fit
Czosnek obierz. Ząbki pokrój na pół. Rozgrzej w rondlu oliwę, wrzuć czosnek, a gdy zacznie wydzielać aromat zdejmij go z ognia do miseczki.
Na oliwę wyłóż ośmiorniczki i smaż chwilę. Dodaj zioła i przypraw solą oraz pieprzem. Duś pod przykryciem, aż do miękkości ośmiorniczek ok. 40 minut.
W tym czasie na innej patelni usmaż krewetki. Dodaj do nich przeciśnięty przez praskę lub pokrojony drobno czosnek.
Pokrój pomidory na ósemki. Orzechy obierz z łupin i bardzo drobno je posiekaj.
Kiedy owoce morza będą już gotowe, przełóż je do miseczki razem z pozostałymi składnikami. Możesz, ale nie musisz dodać mixu sałat. Całość polej oliwą. Smacznego!
Ośmiorniczki będą najsmaczniejsze, jeśli na wstępie zostaną obsmażone w oliwie aromatyzowanej czosnkiem. Czosnek jest do nich idealną przyprawą, ponieważ dodaje im wyrazistości.
Dodaj komentarz