Sałatka z ośmiorniczkami i krewetkami

Ośmiorniczki to prawdziwy przysmak. Ich delikatne mięso, przyprawione przeróżnymi dodatkami, doskonale nadaje się na lunch, lekką kolację lub jako składnik sałatki.

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy, Skorupiaki

Fit

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy, Skorupiaki

Fit


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 opakowanie ośmiorniczek
  • 1 opakowanie krewetek
  • 1 czerwony pomidor
  • 1 zielony pomidor
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 orzechy włoskie
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • kilka ząbków czosnku
  • mix sałat

Przygotowanie

Krok 1

Czosnek obierz. Ząbki pokrój na pół. Rozgrzej w rondlu oliwę, wrzuć czosnek, a gdy zacznie wydzielać aromat zdejmij go z ognia do miseczki.



Krok 2

Na oliwę wyłóż ośmiorniczki i smaż chwilę. Dodaj zioła i przypraw solą oraz pieprzem. Duś pod przykryciem, aż do miękkości ośmiorniczek ok. 40 minut.



Krok 3

W tym czasie na innej patelni usmaż krewetki. Dodaj do nich przeciśnięty przez praskę lub pokrojony drobno czosnek.



Krok 4

Pokrój pomidory na ósemki. Orzechy obierz z łupin i bardzo drobno je posiekaj.



Krok 5

Kiedy owoce morza będą już gotowe, przełóż je do miseczki razem z pozostałymi składnikami. Możesz, ale nie musisz dodać mixu sałat. Całość polej oliwą. Smacznego!



Wskazówki

Ośmiorniczki będą najsmaczniejsze, jeśli na wstępie zostaną obsmażone w oliwie aromatyzowanej czosnkiem. Czosnek jest do nich idealną przyprawą, ponieważ dodaje im wyrazistości.

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.