Pasztet z ziołami, czosnkiem i kukurydzą

Pyszny, aromatyczny pasztet, który zachwyci każdego. Prosty w przygotowaniu. Lekko czosnkowy, pięknie pachnący ziołami, z delikatną słodyczą kukurydzy.

Danie: Kolacja

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten

Danie: Kolacja

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 250 g wątróbki drobiowej
  • 2 cebule
  • ½ puszki kukurydzy
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki majeranku
  • 3 łyżki suszonego lubczyku
  • 3 jajka
  • 150 g bułki tartej

Przygotowanie

Krok 1

Piersi z kurczaka gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, po czym kroimy na mniejsze kawałki i mielimy z wątróbką, drobno pokrojonym czosnkiem i cebulą.



Krok 2

Dodajemy jajka, kukurydzę, wszystkie zioła i przyprawy. Jeśli masa jest zbyt klejąca, dosypujemy odrobinę bułki tartej.



Krok 3

Masę mięsną umieszczamy w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremce. Pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.