Sałatka z rzodkiewką i ogórkiem

Niepozorne warzywo, często stanowiące skład przydomowych ogródków. Rzodkiewka, bo o niej mowa, jako jedna z pierwszych pojawia się po zimie i cieszy smakiem nadchodzącej wiosny. W tym małym, okrągłym warzywie, o pikantnym smaku znajduje się wiele witamin i minerałów, które szczególnie, często po długiej i mroźnej zimie, są nam tak potrzebne, a smak pierwszych wiosennych warzyw jest niepowtarzalny i długo wyczekiwany.

Danie: Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • -1 pęczek rzodkiewek
  • -10 małych ogórków gruntowych
  • -1 pęczek szczypioru
  • -oliwa z oliwek
  • -¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • -¼ łyżeczki soli

Przygotowanie

Krok 1

Na początku myjemy pęczek rzodkiewek pod bieżącą, letnią wodą, odcinamy końce z obu stron i kroimy w grubsze plastry. Na plastry kroimy także ogórki.



Krok 2

Do miseczki dodajemy ogórki i bardzo drobno posiekany szczypior.



Krok 3

Całość polewamy oliwą z oliwek, mieszamy ze sobą, przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą, po czym odstawiamy na chwilę. Tuż przed podaniem możemy zamieszać sałatkę jeszcze raz, lepiej przejdzie przyprawami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.