Niepozorne warzywo, często stanowiące skład przydomowych ogródków. Rzodkiewka, bo o niej mowa, jako jedna z pierwszych pojawia się po zimie i cieszy smakiem nadchodzącej wiosny. W tym małym, okrągłym warzywie, o pikantnym smaku znajduje się wiele witamin i minerałów, które szczególnie, często po długiej i mroźnej zimie, są nam tak potrzebne, a smak pierwszych wiosennych warzyw jest niepowtarzalny i długo wyczekiwany.
Danie: Sałatki
Osób: 4
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Fit
Bez glutenu
Bez laktozy
Na początku myjemy pęczek rzodkiewek pod bieżącą, letnią wodą, odcinamy końce z obu stron i kroimy w grubsze plastry. Na plastry kroimy także ogórki.
Do miseczki dodajemy ogórki i bardzo drobno posiekany szczypior.
Całość polewamy oliwą z oliwek, mieszamy ze sobą, przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą, po czym odstawiamy na chwilę. Tuż przed podaniem możemy zamieszać sałatkę jeszcze raz, lepiej przejdzie przyprawami.
Dodaj komentarz