Papryka jest znana ze swoich prozdrowotnych właściwości, tak samo jak krewetki. Paprykę można podawać na surowo lub poddać obróbce termicznej, pod każdą postacią smakuje pysznie. My tym razem postanowiliśmy dodać do naszej sałatki w wersji smażonej.
Danie: Sałatki
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Skorupiaki
Fit
Na początek myjemy, odcinamy ogonek, przekrawamy i wyjmujemy środek z nasionami ze wszystkich papryk. Kroimy je w paseczki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oliwy z oliwek. Dusimy na wolnym ogniu przez około 10 minut.
Po tym czasie dokładamy do nich krewetki, smażymy kilka minut, aż zrobią się różowe, co chwilę obracamy. Kiedy składniki ładnie się duszą i połączą ze sobą doprawiamy je przyprawami.
Pozostało nam tylko poczekać, aż wszystko wystygnie i podać domownikom.
Do takiej sałatki możemy podać również różne superfoods takie jak siemię lniane czy błonnik, co poprawi perystaltykę naszych jelit.
Dodaj komentarz