Sałatka ze smażonymi krewetkami i papryką

Papryka jest znana ze swoich prozdrowotnych właściwości, tak samo jak krewetki. Paprykę można podawać na surowo lub poddać obróbce termicznej, pod każdą postacią smakuje pysznie. My tym razem postanowiliśmy dodać do naszej sałatki w wersji smażonej.

Danie: Sałatki,

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Skorupiaki,

Fit

Danie: Sałatki,

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Skorupiaki,

Fit


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1 opakowanie krewetek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • oliwa z oliwek
  • świeżo mielony pieprz
  • sól ziołowa
  • słodka czerwona papryka w proszku

Przygotowanie

Krok 1
Na początek myjemy, odcinamy ogonek, przekrawamy i wyjmujemy środek z nasionami ze wszystkich papryk. Kroimy je w paseczki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oliwy z oliwek. Dusimy na wolnym ogniu przez około 10 minut.

Krok 2
Po tym czasie dokładamy do nich krewetki, smażymy kilka minut, aż zrobią się różowe, co chwilę obracamy. Kiedy składniki ładnie się duszą i połączą ze sobą doprawiamy je przyprawami.

Krok 3
Pozostało nam tylko poczekać, aż wszystko wystygnie i podać domownikom.

Wskazówki

Do takiej sałatki możemy podać również różne superfoods takie jak siemię lniane czy błonnik, co poprawi perystaltykę naszych jelit.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.