Zupa kalafiorowa z porem i cebulą

Zupa kalafiorowa z porem i cebulą to smaczne i niezwykle smaczne danie, polecane dla każdego. Por nadaje jej charakterystycznego smaku.

Danie: Zupy

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1,5 l naturalnego bulionu drobiowego
  • - 1 kalafior
  • - 1 por
  • - 1 cebula
  • - 50 g masła
  • - 200 ml Śmietanki Łaciatej 18%
  • - 1 łyżeczka soli,
  • - 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Gotujemy bulion drobiowy. Kalafior dzielimy na różyczki. Por kroimy w plasterki (pozostawiamy część do ozdoby). Cebulę kroimy w kostkę.



Krok 2

Por razem z cebulą podsmażamy na rozpuszczonym na patelni maśle.



Krok 3

Do bulionu dodajemy kalafior i por z cebulą. Gotujemy do miękkości warzyw (ok. 15 minut).



Krok 4 

Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dolewamy śmietankę Łaciatą (zmieszaną wcześniej z 4 łyżkami gorącej zupy). Chwilę gotujemy, a następnie blendujemy. Przyozdabiamy pozostałą częścią pora.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.