Zupa krem z jarmużu i ziemniaków

5.00
Oceń przepis:
Czas

Do 1h

Poziom trudności

Łatwe

Porcje

4

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego

Składniki

Składniki:

- 300 g jarmużu

- 4 ziemniaki

- 3 szklanki naturalnego bulionu warzywnego

- 3 ząbki czosnku

- 2 pietruszki

- 3 łyżki masła

- 1 szklanka Śmietanki Łaciatej 18%

- 1 łyżeczka pieprzu

- 1 łyżeczka soli

- 2 łyżki ziół prowansalskich

- ½ łyżeczki chili

- 2 łyżki migdałów

- garść chipsów z jarmużu

Przygotowanie

Krok 1
  • Ziemniaki i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i drobno kroimy, a następnie obsmażamy razem z jarmużem na maśle.
Krok 2
  • Podgrzewamy bulion, dodajemy ziemniaki, pietruszkę i przyprawy. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Po tym czasie dodajemy jarmuż z czosnkiem i dusimy jeszcze ok. 5-10 minut. Dodajemy połowę śmietanki Łaciatej i blendujemy.
Krok 3
  • Podajemy z chipsami z jarmużu i migdałami. Ozdabiamy kleksami z pozostałej śmietanki Łaciatej.

Wskazówki

  • Umyte liście jarmużu doprawiamy solą i polewamy oliwą. Mieszamy w misce, a następnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy na najwyższym poziomie piekarnika, w 190 stopniach przez ok. 10 minut. Gotowe chipsy z jarmużu możemy dodać do zupy.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0