Sałatka ze szparagami i truskawkami

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy, Truskawki

Fit

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy, Truskawki

Fit


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g zielonych szparagów
  • 250 g truskawek
  • 1 sałata masłowa
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki wody
  • 4 łyżki octu balsamicznego białego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 garść płatków migdałowych lub orzechów włoskich
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki i pokrój je na ćwiartki. Sałatę umyj, osusz i rozdrobnij. Szparagi umyj i odłam z nich końcówki. Gotuj w osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Odcedź.



Krok 2

Przygotuj sos. Cukier skarmelizuj na patelni. Dodaj wodę i ocet ciągle mieszając. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Przypraw solą i pieprzem. Przestudź. W miseczce połącz skarmelizowany cukier i olej. Wymieszaj dokładnie.



Krok 3

Do miski wrzuć sałatę, szparagi i truskawki. Dodaj orzechy lub migdały. Na koniec polej wszystko przygotowanym sosem.

Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.