Sałatka ze szparagami i truskawkami

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy, Truskawki

Fit

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy, Truskawki

Fit


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 500g zielonych szparagów
  • 250g truskawek
  • sałata (dowolna)
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki wody
  • 4 łyżki octu balsamicznego białego
  • 2 łyżki oleju
  • garść płatków migdałowych lub posiekanych orzechów włoskich
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Sałatę umyć i osuszyć, rozdrobnić.
Szparagi umyć i odłamać końcówki. Gotować w osolonej wodzie ok. 10 minut. Odcedzić. (
Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki i pokroić na ćwiartki.



Krok 2

Cukier skarmelizować na patelni. Dodać wodę i ocet ciągle mieszając.
Gotować na małym ogniu przez 5 minut. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać olej i orzechy. Wymieszać.
Sałatę, szparagi i truskawki wymieszać. Polać sosem



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.