Barszcz biały z jajkiem i białą kiełbasą

Barszcz biały z jajkiem i kiełbasą to tradycyjne polskie danie, gości na naszych stołach na Wielkanoc. Ale warto przygotowywać ją częście, bo barszcz biały to niezwykle smaczna i aromatyczna zupa.

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 l wody
  • - 150 g wędzonego boczku
  • - 5 białych kiełbas
  • - 200 ml zakwasu na barszcz biały
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 4 suszone grzyby
  • - 2 łyżki startego chrzanu
  • - 3 łyżki śmietanki Łaciatej 18%
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 łyżka majeranku
  • - 2 liście laurowe
  • - 3 kulki ziela angielskiego
  • - 4 jajka
  • - 1 natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Boczek kroimy w plastry, następnie umieszczamy w garnku z wodą i gotujemy przez 15 minut. Gotujemy jajko na twardo i kroimy na połówki.



Krok 2

Do garnka dodajemy kiełbasę białą, chrzan i suszone grzyby, razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim.



Krok 3

Do całości dolewamy zakwas i dodajemy posiekany drobno czosnek. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.



Krok 4 

Śmietankę Łaciatą rozrabiamy z kilkoma łyżkami gorącej zupy, po czym dodajemy ją ponownie do garnka i mieszamy. Zupę gotujemy jeszcze przez chwilę. Kiełbasę białą wyjmujemy z zupy, kroimy w grube plastry i ponownie dodajemy do zupy. Do zupy dodajemy również jajka pokrojone wcześniej na połówki. Przyozdabiamy drobno posiekaną natką pietruszki.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

KUCHARECZKA

Opublikowany: 2018-03-18 22:11:00

Wyśmienity, polecam.

Załącznik 0

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.