Barszcz biały z jajkiem i kiełbasą to tradycyjne polskie danie, gości na naszych stołach na Wielkanoc. Ale warto przygotowywać ją częście, bo barszcz biały to niezwykle smaczna i aromatyczna zupa.
Danie: Zupy
Osób: 5
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Boczek kroimy w plastry, następnie umieszczamy w garnku z wodą i gotujemy przez 15 minut. Gotujemy jajko na twardo i kroimy na połówki.
Do garnka dodajemy kiełbasę białą, chrzan i suszone grzyby, razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
Do całości dolewamy zakwas i dodajemy posiekany drobno czosnek. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.
Śmietankę Łaciatą rozrabiamy z kilkoma łyżkami gorącej zupy, po czym dodajemy ją ponownie do garnka i mieszamy. Zupę gotujemy jeszcze przez chwilę. Kiełbasę białą wyjmujemy z zupy, kroimy w grube plastry i ponownie dodajemy do zupy. Do zupy dodajemy również jajka pokrojone wcześniej na połówki. Przyozdabiamy drobno posiekaną natką pietruszki.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
KUCHARECZKA
Opublikowany: 2018-03-18 22:11:00
Wyśmienity, polecam.