Makaron ze szpinakiem

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • Porcja dobrego makaronu np. tagliatelle
  • 250 g szpinaku ( może być mrożony)
  • 100 g sera feta
  • 150 ml śmietanki Łaciata 36%
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • Sól, pieprz i gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Dodatkowo:

  • Starty żółty ser według uznania

Przygotowanie

Krok 1

Zaczynam od rozmrożenia szpinaku.



Krok 2

Gotuję makaron zgodnie z instrukcją z opakowania.



Krok 3

Na patelni rozpuszczam łyżkę masła i podsmażam posiekany lub wyciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili do czosnku dodaję szpinak, sok z cytryny, sól, popieprz i dodaję ¾ szczypty gałki muszkatołowej , ser feta. Mieszam dokładnie zawartość patelni i podgrzewam, aby odparował ewentualny nadmiar płynu.



Krok 4

Około dwie minuty przed końcem gotowania makaronu do szpinaku wlewam śmietankę, dodaję jajko i ser żółty. Mieszam dokładnie i duszę całość na średnim ogniu tak, by sos lekko bulgotał. W tym czasie śmietanka powinna zgęstnieć.



Krok 5

Do ugotowanego i odcedzonego makaronu dodaję oliwę z oliwek. Mieszam dokładnie aby cały pokrył się wybranym dodatkiem i nakładam odpowiednią porcję na talerze. Następnie na środku każdej porcji makaronu nakładam solidną porcję sosu szpinakowego.



Wskazówki

Opcjonalnie można posypać jeszcze całość startym żółtym serem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.