Tort dyniowy z kiwi

Danie: Deser

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki na spód ciasteczkowy:

  • 130 gramów herbatników maślanych
  • 90 gramów roztopionego masła Łaciatego
  • 2 duże łyżki kakao

Składniki na masę serowo - dyniową:

  • 0,5 kg twarogu sernikowego Mlekpol
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 2 duże łyżki cukru waniliowego
  • 170 gram puree z dyni
  • 1kg jabłek
  • 3 zielone galaretki

Składniki na biszkopt kakaowy:

  • 3 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duża łyżka kakao
  • 2 duże łyżki mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli

Składniki na masę śmietankową:

  • 400 ml śmietanki Łaciatej 30%
  • 1 łyżka żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 5-6 owoców kiwi
  • 5 łyżek lekko kwaśnego dżemu

Przygotowanie

Przygotowanie:

Składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową. Najpierw przygotuj biszkopt. Białka ubij z odrobiną soli. Do ubitych białek dodaj cukier i miksuj tak długo aż cukier się rozpuści całkowicie. Następnie wrzuć żółtka, zmiksuj i wsyp mąkę oraz kakao wymieszane z proszkiem do pieczenia. Tortownicę wysmaruj tłuszczem i wysyp jej spód i boki kaszą manną. Do tortownicy przelej ciasto i wstaw do piekarnika na około 30 minut (tryb pieczenia góra - dół bez termoobiegu). Wypieczone ciasto biszkoptowe odstaw do wystygnięcia.

By przygotować ciasteczkowy spód, wszystkie ciastka pokrusz, wymieszaj z tłuszczem i kakao. Do tortownicy przełożyć całość i dokładnie dociśnij. Podpiecz w piekarniku (nagrzanym jak poprzednio do 18o stopni) przez 10 minut, a następnie odstaw do schłodzenia.

By przygotować sernik zmiksuj jajka z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodaj masę do twarogu sernikowego i połącz składniki, a następnie dodaj puree. Wsyp do całości budynie i zmiksuj dokładnie. Masę sernikową wylej na ciasteczkowy spód i wstaw do piekarnika (nagrzanego do 180 stopni) na 15 minut. Po 15 minutach obniż temperaturę do 160 stopni i piecz jeszcze przez 40 minut. Całość studź przez 30 minut w zamkniętym piekarniku, a potem schładzaj w lodówce.

W dalszej kolejności przygotuj masę jabłkową. Pokrojone jabłka pokrój na kawałki, wrzuć do garnka i zalej 1/4 szklanki wody. Jabłka powinny się lekko rozpadać. Wsyp wówczas proszek z galaretki i wymieszaj dokładnie. Odstaw, by jabłka się schłodziły i stężały. Masę jabłkową wylej na sernik, przykryj biszkoptem i dociśnij. Wstaw do lodówki. Kiedy jabłka całkowicie stężeją, górę biszkoptową posmaruj dżemem. Na koniec przygotuj masę śmietankową. W gorącej wodzie rozpuść żelatynę i odstaw do wystygnięcia. Zimną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem, z zahartowaną żelatyną. Zmiksuj na maksymalnych obrotach. Krem rozsmaruj na biszkopcie. Ciasto wstaw znowu do lodówki, aż śmietanka stężeje. Na wierzchu ułóż plasterki kiwi.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.