Składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową. Najpierw przygotuj biszkopt. Białka ubij z odrobiną soli. Do ubitych białek dodaj cukier i miksuj tak długo aż cukier się rozpuści całkowicie. Następnie wrzuć żółtka, zmiksuj i wsyp mąkę oraz kakao wymieszane z proszkiem do pieczenia. Tortownicę wysmaruj tłuszczem i wysyp jej spód i boki kaszą manną. Do tortownicy przelej ciasto i wstaw do piekarnika na około 30 minut (tryb pieczenia góra - dół bez termoobiegu). Wypieczone ciasto biszkoptowe odstaw do wystygnięcia.
By przygotować ciasteczkowy spód, wszystkie ciastka pokrusz, wymieszaj z tłuszczem i kakao. Do tortownicy przełożyć całość i dokładnie dociśnij. Podpiecz w piekarniku (nagrzanym jak poprzednio do 18o stopni) przez 10 minut, a następnie odstaw do schłodzenia.
By przygotować sernik zmiksuj jajka z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodaj masę do twarogu sernikowego i połącz składniki, a następnie dodaj puree. Wsyp do całości budynie i zmiksuj dokładnie. Masę sernikową wylej na ciasteczkowy spód i wstaw do piekarnika (nagrzanego do 180 stopni) na 15 minut. Po 15 minutach obniż temperaturę do 160 stopni i piecz jeszcze przez 40 minut. Całość studź przez 30 minut w zamkniętym piekarniku, a potem schładzaj w lodówce.
W dalszej kolejności przygotuj masę jabłkową. Pokrojone jabłka pokrój na kawałki, wrzuć do garnka i zalej 1/4 szklanki wody. Jabłka powinny się lekko rozpadać. Wsyp wówczas proszek z galaretki i wymieszaj dokładnie. Odstaw, by jabłka się schłodziły i stężały. Masę jabłkową wylej na sernik, przykryj biszkoptem i dociśnij. Wstaw do lodówki. Kiedy jabłka całkowicie stężeją, górę biszkoptową posmaruj dżemem. Na koniec przygotuj masę śmietankową. W gorącej wodzie rozpuść żelatynę i odstaw do wystygnięcia. Zimną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem, z zahartowaną żelatyną. Zmiksuj na maksymalnych obrotach. Krem rozsmaruj na biszkopcie. Ciasto wstaw znowu do lodówki, aż śmietanka stężeje. Na wierzchu ułóż plasterki kiwi.
Dodaj komentarz