Sambal oelek - sos indonezyjski, będący rodzajem przecieru z dojrzałych czerwonych i bardzo ostrych papryczek. Najczęściej z dodatkiem soli i limonki. Klasyczny sambal rozciera się w kamiennym moździerzu, od którego sos nosi nazwę(oelek). Jest gęstszy od meksykańskiej salsy, ale równie ostry i aromatyczny.
Osób: 10
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Pokrojone papryczki wrzuć do blendera. Dorzuć obrane ząbki czosnku, sól i cukier. Całość miksuj, by otrzymać konsystencję pasty
Przełóż pastę do rondelka i ustaw na małym ogniu. Cały czas mieszając, dodaj sok z cytryny, oliwę oraz ocet. Gotuj na małym ogniu, aż masa odparuje i będzie mieć konsystencję gęstej pasty, czyli około 30 minut.
Gorącą pastę przełóż do słoików, zakręć i pozostaw odwrócone do góry dnem przez kolejne 10 minut.
Zamknięte na gorąco słoiki z sosem można przechowywać przez całą zimę. Po otwarciu słoika sos należy zjeść w ciągu 5-7 dni.
Dodaj komentarz