Sambal oelek

Sambal oelek - sos indonezyjski, będący rodzajem przecieru z dojrzałych czerwonych i bardzo ostrych papryczek. Najczęściej z dodatkiem soli i limonki. Klasyczny sambal rozciera się w kamiennym moździerzu, od którego sos nosi nazwę(oelek). Jest gęstszy od meksykańskiej salsy, ale równie ostry i aromatyczny.

Osób: 10

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 10

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • ½ kg. ostrych papryczek chili (z pestkami będą ostrzejsze)
  • 2 łyżeczki soli
  • Sok z ½ limonki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka octu (w oryginale ryżowego)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki oliwy

Przygotowanie

Krok 1

Pokrojone papryczki wrzuć do blendera. Dorzuć obrane ząbki czosnku, sól i cukier. Całość miksuj, by otrzymać konsystencję pasty



Krok 2

Przełóż pastę do rondelka i ustaw na małym ogniu. Cały czas mieszając, dodaj sok z cytryny, oliwę oraz ocet. Gotuj na małym ogniu, aż masa odparuje i będzie mieć konsystencję gęstej pasty, czyli około 30 minut.



Krok 3

Gorącą pastę przełóż do słoików, zakręć i pozostaw odwrócone do góry dnem przez kolejne 10 minut.



Wskazówki

Zamknięte na gorąco słoiki z sosem można przechowywać przez całą zimę. Po otwarciu słoika sos należy zjeść w ciągu 5-7 dni.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.