Do miski przesyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sól i ciepłe rozpuszczone masło. Powoli dolewaj wodę i zagnieć składniki na gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj ciasto kuchenną ściereczką i odstaw na 20 minut.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj przyprawy i podsmaż na małym ogniu przez 2-3 minuty, dzięki temu nadzienie nabierze intensywnego aromatu i smaku. Następnie dodaj drobno posiekany czosnek i starty na drobnych oczkach tarki imbir. Zamieszaj. Dodaj rozbite tłuczkiem (ale nie na papkę - powinny zostać grudki) ziemniaki, ugotowany groszek, kolendrę, zamieszaj i duś przez 3 minuty. Gotowy farsz zdejmij z ognia i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Podziel ciasto na małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę rozwałkuj na placek o średnicy ok 15 cm. Za pomocą ostrego noża każdy placek przetnij na pół. Z jednej połówki uformuj stożek (jak wafelek do lodów) zlepiając ze sobą brzegi. Do środka przełóż nadzienie i zaklej dokładnie pierożek. Analogicznie przygotuj pozostałe pierożki.
Rozgrzej olej w garnku lub głębokiej patelni. Smaż samosy po kilka sztuk na raz aż będą złocistobrązowe. Ostrożnie wyjmij z tłuszczu i odsącz na łyżce cedzakowej a następnie na ręczniku papierowym. Lekko wystudź i podawaj gdy są ciepłe.
Smacznego!
Dodaj komentarz