Samosa - indyjskie pierożki

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Fit

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Fit


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto na pierożki:

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 ml rozpuszczonego masła Łaciate
  • 0,5 łyżeczki przyprawy curry
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 6 łyżek wody

Nadzienie:

  • 500 g ugotowanych sypkich ziemniaków
  • 0,5 szklanki ugotowanego zielonego groszku (może być z mrożonki)
  • 1 cebula dymka
  • 4 łyżki posiekanych liści kolendry
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cm kawałek świeżego imbiru
  • 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 0,5 łyżeczki przyprawy curry
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryczki chilli
  • 1 łyżka oleju
  • dodatkowo:
  • olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Do miski przesyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sól i ciepłe rozpuszczone masło. Powoli dolewaj wodę i zagnieć składniki na gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj ciasto kuchenną ściereczką i odstaw na 20 minut.



Krok 2

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj przyprawy i podsmaż na małym ogniu przez 2-3 minuty, dzięki temu nadzienie nabierze intensywnego aromatu i smaku. Następnie dodaj drobno posiekany czosnek i starty na drobnych oczkach tarki imbir. Zamieszaj. Dodaj rozbite tłuczkiem (ale nie na papkę - powinny zostać grudki) ziemniaki, ugotowany groszek, kolendrę, zamieszaj i duś przez 3 minuty. Gotowy farsz zdejmij z ognia i odstaw do całkowitego wystudzenia.



Krok 3

Podziel ciasto na małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę rozwałkuj na placek o średnicy ok 15 cm. Za pomocą ostrego noża każdy placek przetnij na pół. Z jednej połówki uformuj stożek (jak wafelek do lodów) zlepiając ze sobą brzegi. Do środka przełóż nadzienie i zaklej dokładnie pierożek. Analogicznie przygotuj pozostałe pierożki.



Krok 4

Rozgrzej olej w garnku lub głębokiej patelni. Smaż samosy po kilka sztuk na raz aż będą złocistobrązowe. Ostrożnie wyjmij z tłuszczu i odsącz na łyżce cedzakowej a następnie na ręczniku papierowym. Lekko wystudź i podawaj gdy są ciepłe.
Smacznego!



Wskazówki



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.