Chutney miętowy czyli indyjski sos Hari

Niezwykle łatwy do przygotowania indyjski sos łączący w sobie aromat i orzeźwienie mięty i ostrość papryki i czosnku. Robi się go szybko i łatwo, ponieważ wystarczy zblendować i zmieszać ze sobą wszystkie składniki, by uzyskach niezwykle oryginalny dip do pakorków, chipsów lub pieczywa. Do dań wegańskich, wegetariańskich i mięsa.

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • Szklanka liści świeżej mięty
  • ½ szklanki listków kolendry
  • Zmiażdżony ząbek czosnku
  • 2-3 startego, świeżego imbiru
  • Zielona papryczka jalapeño
  • Szczypta soli
  • Sok z połowy cytryny
  • Szczypta cukru
  • Szczypta mielonego kuminu

Przygotowanie

Krok 1

Wszystkie składniki rozdrabniamy w blenderze. Podajemy np. z chipsami kukurydzianymi lub innymi przekąskami.



Wskazówki

Sos Hari, lub inaczej miętowy chutney musi być przyrządzany i zjadany od razu. Nie nadaje się do przechowywania.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.