Sandacz z grilla

Doskonałe danie na obiad w plenerze. Polecane osobom, które nie przepadają za mięsnym grillem. Zaletą potrawy jest niewątpliwie jej wysoka wartość odżywcza i mała kaloryczność. Uwaga! Zapach z grilla sam przyciągnie do nas gości.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 6 filetów z sandacza ( ok. 1,5 kg)
  • 2 cebule
  • 1 duży por
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 natka pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 6 pomidorków koktajlowych

Przygotowanie

Krok 1

Warzywa kroimy w talarki, natkę pietruszki siekamy niezbyt drobno. Przecier pomidorowy, oliwę i przyprawy mieszamy ze sobą, tworząc emulsję.



Krok 2

Sandacza smarujemy powstałą emulsją i odstawiamy do chłodnego miejsca na pół godziny.



Krok 3

Przygotowujemy z folii aluminiowej 0.5 metrowe arkusze do zawijania sandacza. Na środek arkusza kładziemy kawałek sandacza w pomidorowej emulsji i posypujemy go obficie warzywami i ziołami. Zawijamy folię, tworząc podwójne koperty.



Krok 4

Pieczemy na grillu lub w ognisku na gorącym kamieniu ok. 20 min. Podczas grillowania 1 raz w połowie pieczenia odwrócić porcje.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.