Lody śliwkowe

Lody o intensywnym smaku i zapachu śliwek.

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • − 200 ml Śmietanki Łaciatej 30% (schłodzonej)
  • − 2 jajka
  • − 3 łyżki cukru
  • − 200 g śliwek
  • − nasiona kardamonu lub cynamon (do dekoracji)

Przygotowanie

Krok 1 

Śliwki pozbawiamy pestek, kroimy na mniejsze kawałki i usuwamy skórkę. Do rondelka wsypujemy łyżkę cukru, wrzucamy owoce i mieszamy do czasu, aż większość owoców się rozpadnie, a sos zgęstnieje.



Krok 2

W misce ubijamy 2 żółtka z 50 g cukru i jedną łyżką wody, aż do uzyskania jednolitej puszystej masy. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka, dodając pod koniec pozostałą część cukru. Ubijamy ponownie.



Krok 3

Schłodzoną śmietankę Łaciatą wlewamy do miski i ubijamy na sztywno. Stopniowo łączymy ze sobą wszystkie masy. Po ich połączeniu dodajemy stopniowo sos śliwkowy.



Krok 4

Całość przekładamy do pojemnika i mrozimy minimalnie 3-4 godziny. Przed podaniem można ozdobić kardamonem lub cynamonem.



Wskazówki

Część powstałego sosu można przeznaczyć do polania gotowych lodów.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.