Lody o intensywnym smaku i zapachu śliwek.
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Ze śmietanką
Śliwki pozbawiamy pestek, kroimy na mniejsze kawałki i usuwamy skórkę. Do rondelka wsypujemy łyżkę cukru, wrzucamy owoce i mieszamy do czasu, aż większość owoców się rozpadnie, a sos zgęstnieje.
W misce ubijamy 2 żółtka z 50 g cukru i jedną łyżką wody, aż do uzyskania jednolitej puszystej masy. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka, dodając pod koniec pozostałą część cukru. Ubijamy ponownie.
Schłodzoną śmietankę Łaciatą wlewamy do miski i ubijamy na sztywno. Stopniowo łączymy ze sobą wszystkie masy. Po ich połączeniu dodajemy stopniowo sos śliwkowy.
Całość przekładamy do pojemnika i mrozimy minimalnie 3-4 godziny. Przed podaniem można ozdobić kardamonem lub cynamonem.
Część powstałego sosu można przeznaczyć do polania gotowych lodów.
Dodaj komentarz