Młoda kapustka z piersią indyczą

Typowo letnie danie, któremu wręcz nie sposób się oprzeć. Treściwe i sycące. Łatwe w przygotowaniu. To jeden z przepisów, do których z chęcią się wraca.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ½ piersi z indyka
  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 pęczki koperku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 3 łyżki octu
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie

Krok 1

Kapustę szatkujemy i przenosimy do dużego garnka. Dodajemy niewielką ilość wody i masło i dusimy ok. 10 min. Po tym czasie kapustę odcedzamy.



Krok 2

Cebulę i czosnek obieramy, a następnie kroimy w kostkę, po czym szklimy na oleju.



Krok 3

Pierś z indyka myjemy i kroimy w plasterki. Dodajemy do cebuli i dusimy razem przez 5 minut, po czym dodajemy kapustkę. Dusimy całość na małym ogniu do miękkości, podlewając wodą, w razie potrzeby.



Krok 4

Kiedy całość zmięknie, do duszonej kapustki dodajemy posiekany koperek, ocet. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i gotujemy razem przez 10 min.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.