Sardynki ze szpinakiem

Szpinak jest bardzo zdrowy, powinnismy jeść go jak najczęściej, jednak niewielu z nas za nim przepada. Pora to zmienić – sardynki ze szpinakiem sprawią, że zupełnie inaczej spojrzysz na te zielone liście i pokochasz ich smak.

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 10 sardynek
  • 1 cytryna
  • 350 g szpinaku
  • 120 ml oliwy
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 1 limonka

Przygotowanie

Krok 1

Obieramy 1 ząbek czosnku, który siekamy i miksujemy razem z pietruszką, rodzynkami i oliwą. Przyprawiamy solą i pieprzem.



Krok 2

Sardynki myjemy, suszymy i skrapiamy marynatą. Myjemy cytrynę i kroimy w cienkie plastry, które układamy na rybach i pozostawiamy na 1 godzinę.



Krok 3

Szpinak czyścimy, myjemy i pozbywamy się grubych łodyg.



Krok 4

Sardynki wyjmujemy z marynaty. Następnie pieczemy razem z plastrami cytryny przez 4 minuty z każdej strony. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy stary ząbek czosnku i podsmażamy na maśle. Dodajemy szpinak i dusimy około 0,5 minuty, przyprawiając solą i pieprzem. Sardynki podajemy ze szpinakiem i limonką.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.