Szpinak jest bardzo zdrowy, powinnismy jeść go jak najczęściej, jednak niewielu z nas za nim przepada. Pora to zmienić – sardynki ze szpinakiem sprawią, że zupełnie inaczej spojrzysz na te zielone liście i pokochasz ich smak.
Danie: Kolacja
Osób: 4
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Obieramy 1 ząbek czosnku, który siekamy i miksujemy razem z pietruszką, rodzynkami i oliwą. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Sardynki myjemy, suszymy i skrapiamy marynatą. Myjemy cytrynę i kroimy w cienkie plastry, które układamy na rybach i pozostawiamy na 1 godzinę.
Szpinak czyścimy, myjemy i pozbywamy się grubych łodyg.
Sardynki wyjmujemy z marynaty. Następnie pieczemy razem z plastrami cytryny przez 4 minuty z każdej strony. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy stary ząbek czosnku i podsmażamy na maśle. Dodajemy szpinak i dusimy około 0,5 minuty, przyprawiając solą i pieprzem. Sardynki podajemy ze szpinakiem i limonką.
Dodaj komentarz