Pasztet drobiowy

Ten pasztet zawsze wspaniale wygląda, wyśmienicie smakuje i zachwyca gości. Co więcej, zawsze się udaje i nie wymaga dużo pracy. Ideał.

Danie: Kolacja

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Seler

Danie: Kolacja

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Seler


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 4 udka z kurczaka
  • - 500 g wątróbek drobiowych
  • - 500 g żołądków drobiowych
  • - 1 marchewka
  • - 1 pietruszka
  • - 1 por
  • - 1 seler
  • - 2 jajka
  • - 2 łyżki masła
  • - 2 łyżki bułki tartej
  • - 2 liście laurowe
  • - 5 ziaren ziela angielskiego
  • - 1 opakowanie suszonych śliwek
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 łyżka majeranku
  • - ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • - 50 g tłuszczu do formy

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 190 stopni. Myjemy udka, podroby i warzywa. Obieramy marchewkę, pietruszkę, por, seler i gotujemy do miękkości razem z udkami i żołądkami, dodając liście laurowe, ziele angielskie i sól.



Krok 2

Wkładamy wątróbki i gotujemy jeszcze 15 minut. Z udek usuwamy kości. Mięso, podroby i warzywa mielimy. Dodajemy jajka i bułkę tartą.



Krok 3

Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i gałką. Mieszamy z pokrojonymi śliwkami. Masę przekładamy do natłuszczonej keksówki i wyrównujemy wierzch.



Krok 4

Posypujemy wiórkami masła i pieczemy w piekarniku o  temperaturze 190 stopni przez 50 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.