Ten pasztet zawsze wspaniale wygląda, wyśmienicie smakuje i zachwyca gości. Co więcej, zawsze się udaje i nie wymaga dużo pracy. Ideał.
Danie: Kolacja
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Seler
Nastawiamy piekarnik na 190 stopni. Myjemy udka, podroby i warzywa. Obieramy marchewkę, pietruszkę, por, seler i gotujemy do miękkości razem z udkami i żołądkami, dodając liście laurowe, ziele angielskie i sól.
Wkładamy wątróbki i gotujemy jeszcze 15 minut. Z udek usuwamy kości. Mięso, podroby i warzywa mielimy. Dodajemy jajka i bułkę tartą.
Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i gałką. Mieszamy z pokrojonymi śliwkami. Masę przekładamy do natłuszczonej keksówki i wyrównujemy wierzch.
Posypujemy wiórkami masła i pieczemy w piekarniku o temperaturze 190 stopni przez 50 minut.
Dodaj komentarz