Schab pieczony

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Śniadanie, Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Śniadanie, Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki do obtoczenia schabu

  • schab b/k - 1,5 kg,
  • majeranek - 1 łyżeczka,
  • papryka słodka mielona - 2 łyżeczki

Marynata :

  • woda - 1,5 l,
  • sól - 1 łyżeczka,
  • jałowiec - 4 ziarenka,
  • cukier 1/2 łyżeczki,
  • sól peklowa - 60 g,
  • czosnek - 4 ziarenka,
  • liść laurowy - 2 sztuki,
  • ziele angielskie - 5 ziaren

Przygotowanie

Marynata

Do garnka wlać wodę, dodać przyprawy, prócz soli peklowej, zagotować, zestawić garnek z zalewą z ognia, wsypać do zalewy sól, dokładnie wymieszać. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Zalać zalewą mięso i odstawić w chłodne miejsce na 3 dni. Po tym czasie wyjąć mięso osuszyć.





Nacieranie mięsa

Majeranek wymieszać ze słodką papryką, natrzeć dobrze schab i przełożyć schab do naczynia żaroodpornego, przykryć, odstawić na 2 godziny.





Pieczenie

Następnie zdjąć pokrywkę z naczynia żaroodpornego, a przykryć folią aluminiową. Nagrzać piekarnik do 200 stop, piec przez ok. 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stop i piec jeszcze przez ok. 55 minut. Ostudzony schab pokroić na plastry.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.