Schab pieczony z ziołami i przyprawami

Idealny do kanapek, ale sprawdzi się również jako element obiadu. Schab pieczony to ciekawa propozycja zarówno na co dzień, jak i od święta. Przepis do którego się wraca.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 kg schabu
  • 2 cytryny
  • 5 ząbków czosnku
  • garść gałązek rozmarynu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru

Przygotowanie

Krok 1

Schab myjemy i dokładnie osuszamy.pol



Krok 2

Mieszamy sok z 2 cytryn, otartą skórkę z 1 cytryny, 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 2 drobno pokrojone ząbki czosnku, paprykę, sól i imbir.



Krok 3

Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso i odstawiamy na noc.



Krok 4

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Schab przekładamy do rękawa do pieczenia, dodajemy rozmaryn i pieczemy 2 godziny. Podajemy pokrojony na plastry.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.