Jeśli śliwki są twarde zalej je wrzątkiem, a po 5 minutach odcedź na sitku i wystudź. W przypadku miękkich śliwek pomiń ten krok.
Schab natnij na środku tworząc otwór. Najlepiej zrobić to za pomocą cienkiego i długiego noża. Otwór w mięsie wypełnij w całości śliwkami.
W miseczce wymieszaj olej z przyprawami i natrzyj nimi schab. Gotowe mięso zawiń szczelnie w folię. Schab odłóż do lodówki na minimum trzy godziny.
Przed pieczeniem zdejmij folię, przełóż mięso do żaroodpornego naczynia, wlej 100 ml wody i przykryj pokrywką. Naczynie ze schabem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C (bez termoobiegu), na środkową półkę.
Po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz mięso przez kolejne 45 minut. W trakcie pieczenia przynajmniej dwa razy polej mięso zebranym na dnie naczynia sosem.
Gotowe mięso wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia w naczyniu. Wyjmij schab dopiero jak będzie zimny. Przed podaniem pokrój schab w cienkie plastry. Smacznego!
Dodaj komentarz