Schab pieczony ze śliwką

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 - 1,2 kg schabu
  • 200 - 250 g suszonych śliwek
  • 1 łyżka gotowej przyprawy do wieprzowiny
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego

Przygotowanie

Krok 1

Jeśli śliwki są twarde zalej je wrzątkiem, a po 5 minutach odcedź na sitku i wystudź. W przypadku miękkich śliwek pomiń ten krok.



Krok 2

Schab natnij na środku tworząc otwór. Najlepiej zrobić to za pomocą cienkiego i długiego noża. Otwór w mięsie wypełnij w całości śliwkami.



Krok 3

W miseczce wymieszaj olej z przyprawami i natrzyj nimi schab. Gotowe mięso zawiń szczelnie w folię. Schab odłóż do lodówki na minimum trzy godziny.



Krok 4

Przed pieczeniem zdejmij folię, przełóż mięso do żaroodpornego naczynia, wlej 100 ml wody i przykryj pokrywką. Naczynie ze schabem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C (bez termoobiegu), na środkową półkę.



Krok 5

Po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz mięso przez kolejne 45 minut. W trakcie pieczenia przynajmniej dwa razy polej mięso zebranym na dnie naczynia sosem.



Krok 6

Gotowe mięso wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia w naczyniu. Wyjmij schab dopiero jak będzie zimny. Przed podaniem pokrój schab w cienkie plastry. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.