Pieczone ziemniaki z suszonymi pomidorami i szynką

Ten przepis to świetny pomysł na wykorzystanie sezonu na młode, polskie ziemniaki. Danie nie wymaga dużo pracy - jedynie chwili spędzonej w piekarniku - a efekt końcowy zachwyca. Dodatki można dowolnie modyfikować.

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Bez laktozy

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 8 młodych ziemniaków
  • - 100 g szynki (np. parmeńskiej)
  • - kilka suszonych pomidorów z zalewy
  • - 100 g sera żółtego Mlekpol
  • - sól

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik rozgrzać do 200⁰C.



Krok 2

Ziemniaki dokładnie umyć. Następnie, przez całą długość ziemniaka, zrobić co 2-3 milimetry głębokie nacięcia. Pokroić suszone pomidory.



Krok 3

Ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posolić i posmarować oliwą z suszonych pomidorów. W nacięcia włożyć szynkę i suszone pomidory.



Krok 4

Naczynie wstawić do piekarnika. Piec około 50 minut.



Krok 5

Gdy ziemniaki będą już miękkie, posypać serem i zapiekać jeszcze 5 minut. Podawać gorące.



Wskazówki

Jeśli ziemniaki będą się zbyt mocno przypiekać, można przykryć je folią aluminiową bądź papierem do pieczenia.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.