Schab z sosem śmietankowo - serowym i kurkami

Pyszny, aromatyczny schab w śmietankowo - serowym sosie z kurkami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Przepis wręcz konieczny do wypróbowania w sezonie grzybowym!

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 500 g schabu
  • - 200 g kurek
  • - 2 cebule
  • - 1 pęczek natki pietruszki
  • - ½ szklanki śmietanki Łaciatej 18%
  • - 50 g tartego parmezanu
  • - 3 łyżki oleju
  • - 1 łyżeczka soli
  • - ½ łyżeczki pieprzu
  • - fasolka szparagowa do podania (opcjonalnie)
  • - ziemniaki (opcjonalnie)

Przygotowanie

Krok 1

Schab myjemy, osuszamy i kroimy w mniejsze fragmenty. Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie smażymy na złoto na patelni.



Krok 2

Dodajemy kurki i drobno pokrojoną cebulę. Wszystko razem dusimy przez ok. 15 minut.



Krok 3

Dodajemy śmietankę Łaciatą i posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy i dusimy jeszcze przez 10 minut. Dodajemy parmezan, mieszamy.



Wskazówki

Podajemy np. z pieczonymi ziemniakami i fasolką szparagową.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.