Papryka nadziewania ryżem

Papryki nadziewane ryżem to świetny pomysł na przystawkę, ale także sprawdzi się jako obiad lub na kolację. Przepis jest prosty w wykonaniu i bardzo sycący.

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • -3 papryki
  • -10 dag ryżu
  • -5 dag masła
  • -1 puszka pomidorów konserwowych
  • - 1 natka pietruszki
  • - 3 pomidory
  • -2 cebule
  • -2 ząbki czosnku
  • -tymianek
  • -liść laurowy
  • -sól
  • -pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Zaczynamy od pokrojenia cebuli w drobną kostkę, którą następnie delikatnie smażymy na rozgrzanym maśle. Dodajemy przyprawy oraz wsypujemy ryż. Całość zalewamy wodą w ilości dwukrotnie większej niż objętość ryżu. Gotujemy około 20 minut. Na koniec dodajemy puszkę pomidorów oraz posiekaną natkę pietruszki i gotujemy przez 5 minut.



Krok 2

Dokładnie myjemy papryki i odcinamy górną część razem z szypułką. Napełniamy ryżem i przykrywamy ściętym wierzchem.



Krok 3

Drugą cebulę i czosnek smażymy na reszcie masła w niewielkim garnku, po chwili dodajemy obrane ze skórki i pokrojone świeże pomidory, tymianek i liść laurowy. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie wkładamy papryki. Dusimy pod przykryciem przez około 35 minut. Jeśli w trakcie gotowania, duża część sosu wyparuje, możemy dodać odrobinę wody.



Krok 4

Gdy papryki będą gotowe, ostrożnie je wyjmujemy i podajemy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.