Schabowy w kremowym sosie

Jeśli sezon na kurki w pełni, koniecznie musisz wypróbować ten przepis. Schabowy z kremowym, śmietankowo-kurkowym sosem to raj dla każdego miłośnika grzybów.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 0,5 kg schabu
  • 0,5 kg kurek
  • 3 cebule
  • 1 szklanka śmietanki Łaciatej 18%
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 5 łyżek oleju do smażenia kotletów
  • ulubione warzywa do podania
  • frytki

Przygotowanie

Krok 1

Schab kroimy na plastry i rozbijamy na cienkie płaty. Przyprawiamy 1 łyżeczką solą i pieprzem. Obtaczamy w jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron.



Krok 2

Kurki dokładnie oczyszczamy i kroimy na mniejsze części. Na patelni podgrzewamy masło i szklimy lekko drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy kurki i całość dusimy ok. 10 minut.



Krok 3

Do kurek dodajemy śmietankę Łaciatą. Dusimy jeszcze 5 minut i przyprawiamy 1 łyżeczką soli do smaku.



Krok 4

Schabowe podajemy polane sosem kurkowym. Podajemy np. z frytkami i surówką.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.