Schabowy w kremowym sosie

5.00
Oceń przepis:
Czas

Do 1h

Poziom trudności

Średnie

Porcje

4

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego Gluten Jajko kurze

Składniki

Składniki:

0,5 kg schabu

0,5 kg kurek

3 cebule

1 szklanka śmietanki Łaciatej 18%

4 łyżki masła

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka pieprzu

2 jajka

1 szklanka bułki tartej

5 łyżek oleju do smażenia kotletów

ulubione warzywa do podania

frytki

Przygotowanie

Krok 1
  • Schab kroimy na plastry i rozbijamy na cienkie płaty. Przyprawiamy 1 łyżeczką solą i pieprzem. Obtaczamy w jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron.
Krok 2
  • Kurki dokładnie oczyszczamy i kroimy na mniejsze części. Na patelni podgrzewamy masło i szklimy lekko drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy kurki i całość dusimy ok. 10 minut.
Krok 3
  • Do kurek dodajemy śmietankę Łaciatą. Dusimy jeszcze 5 minut i przyprawiamy 1 łyżeczką soli do smaku.
Krok 4
  • Schabowe podajemy polane sosem kurkowym. Podajemy np. z frytkami i surówką.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0

Zobacz także