Jeśli sezon na kurki w pełni, koniecznie musisz wypróbować ten przepis. Schabowy z kremowym, śmietankowo-kurkowym sosem to raj dla każdego miłośnika grzybów.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Schab kroimy na plastry i rozbijamy na cienkie płaty. Przyprawiamy 1 łyżeczką solą i pieprzem. Obtaczamy w jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron.
Kurki dokładnie oczyszczamy i kroimy na mniejsze części. Na patelni podgrzewamy masło i szklimy lekko drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy kurki i całość dusimy ok. 10 minut.
Do kurek dodajemy śmietankę Łaciatą. Dusimy jeszcze 5 minut i przyprawiamy 1 łyżeczką soli do smaku.
Schabowe podajemy polane sosem kurkowym. Podajemy np. z frytkami i surówką.
Dodaj komentarz