Sernik

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

ciasto

  • • 1,2 kg tłustego zmielonego twarogu Mlekpol
  • • 450 g drobnego cukru do wypieków,
  • • 10 dużych najlepiej wiejskich jajek, białka i żółtka oddzielone do osobnych naczyń,
  • • 250 gram masła Łaciate,
  • • 4 łyżki mąki pszennej,
  • • 40 gram skrobi ziemniaczanej lub 1 opakowanie budyniu śmietankowego,
  • • 1 szklanka schłodzonej śmietany kremówki Łaciata (30% lub 36%), ,
  • ziarenka z 2 lasek wanilii + łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier z wanilią,
  • • ulubione bakalie –3/4 szklanki, ja uwielbiam żurawinę

Przygotowanie

Krok 1

Masło utrzeć mikserem do puszystości. Dodawać porcjami twaróg, dalej ucierając. W osobnym naczyniu utrzeć żółtka z cukrem do białości jak kogel mogel . Dodać do masy serowej i krótko zmiksować. Do masy serowej dodać resztę składników: mąkę pszenną, budyń, wanilię lub cukier wanilinowy. Zmiksować, nie za długo, tylko do połączenia się składników. Śmietanę kremówkę /schłodzoną/ ubić. W osobnym naczyniu ubić białka na pianę. Do masy serowej delikatnie wmieszać ubitą kremówkę, ubitą pianę z białek i bakalie. Formę o wymiarach 23 x 35 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę serową, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC około 60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie włożyć na noc do lodówki. Udekorować truskawkami albo zwyczajnie posypać cukrem pudrem. Najlepiej kroi się schłodzony. Uwaga: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.