Masło utrzeć mikserem do puszystości. Dodawać porcjami twaróg, dalej ucierając. W osobnym naczyniu utrzeć żółtka z cukrem do białości jak kogel mogel . Dodać do masy serowej i krótko zmiksować. Do masy serowej dodać resztę składników: mąkę pszenną, budyń, wanilię lub cukier wanilinowy. Zmiksować, nie za długo, tylko do połączenia się składników. Śmietanę kremówkę /schłodzoną/ ubić. W osobnym naczyniu ubić białka na pianę. Do masy serowej delikatnie wmieszać ubitą kremówkę, ubitą pianę z białek i bakalie. Formę o wymiarach 23 x 35 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę serową, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC około 60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie włożyć na noc do lodówki. Udekorować truskawkami albo zwyczajnie posypać cukrem pudrem. Najlepiej kroi się schłodzony. Uwaga: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Dodaj komentarz