Świąteczna pieczona szynka

Zasługuje na miejsce na świątecznym stole. Pyszna, delikatna, soczysta szynka wieprzowa - prosta, a jednocześnie wykwintna. Z pewnością posmakuje domownikom

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Bez glutenu

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Bez glutenu


Ocena

4.43/5

Oceń przepis

Ocena

4.43/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 kg szynki wieprzowej
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 1 łyżka kolorowego pieprzu świeżo zmielonego
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki oleju
  • ½ szklanki białego wina

Przygotowanie

Krok 1

Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z olejem, pieprzem, solą, papryką, curry i miodem.



Krok 2

Mięso dokładnie nacieramy marynatą i odstawiamy na noc do lodówki.



Krok 3

Następnego dnia nastawiamy piekarnik na 170 stopni, a mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy rozmaryn i całość podlewamy białym winem.



Krok 4

Pieczemy pod przykryciem ok. 2,5 godziny w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu zostawiamy mięso jeszcze na 1 godzinę w ciepłym piekarniku.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Danuta Piecyk

Opublikowany: 2018-02-04 14:25:00

Domowa szyneczka najlepsza.

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.