Zasługuje na miejsce na świątecznym stole. Pyszna, delikatna, soczysta szynka wieprzowa - prosta, a jednocześnie wykwintna. Z pewnością posmakuje domownikom
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Bez glutenu
Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z olejem, pieprzem, solą, papryką, curry i miodem.
Mięso dokładnie nacieramy marynatą i odstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia nastawiamy piekarnik na 170 stopni, a mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy rozmaryn i całość podlewamy białym winem.
Pieczemy pod przykryciem ok. 2,5 godziny w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu zostawiamy mięso jeszcze na 1 godzinę w ciepłym piekarniku.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Danuta Piecyk
Opublikowany: 2018-02-04 14:25:00
Domowa szyneczka najlepsza.
Odpowiedz