Do miski włóż twaróg i rozdrobnij go widelcem. Wsyp cukier oraz cukier ze skórką cytryny. Całe jajka wybij do oddzielnej miski. Z dwóch jajek oddziel żółtka od białek – z nich wykorzystujemy tylko żółtka. Za pomocą miksera ubij masę dodając pojedynczo jajka i żółtka. Za pomocą miksera ubij masę dodając pojedynczo jajka i żółtka. Dolej śmietankę i ekstrakt waniliowy, a następnie wymieszaj za pomocą łyżki. Do serowej masy dodaj serek waniliowy. Przypraw szczyptą soli , a następnie powoli wsyp mąkę, cały czas mieszając. Masę serową przelej do formy. Wierzch posyp cukrem. Włóż do piekarnika funkcja góra dół, temperatura 200°C, czas pieczenia 50 min. Po upieczeniu wyciągnij sernik i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Do garnka wrzuć czekoladę, wlej śmietankę i przypraw kardamonem. Dołóż masło i wsyp cukier z wanilią. Mieszaj i podgrzewaj, aż do całkowitego rozpuszczenia.
Ukrój kawałek sernika i polej go czekoladą. Podawaj od razu. Smacznego!
Dodaj komentarz