Sernik baskijski

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 900 g twarogu Mazurski Smak tłusty
  • 285 g cukru
  • 3 łyżeczki cukru ze skórką cytryny
  • 7 jajek L
  • 160 g śmietany Łaciata 18%
  • 150 g serka waniliowego Rolmlecz Mlekpol
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki mąki

Sos czekoladowy:

  • 150 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
  • 25 g masła Łaciate
  • 125 ml śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 1 cukier z wanilią
  • 1 łyżeczka kardamonu

Przygotowanie

Krok 1

Do miski włóż twaróg i rozdrobnij go widelcem. Wsyp cukier oraz cukier ze skórką cytryny. Całe jajka wybij do oddzielnej miski. Z dwóch jajek oddziel żółtka od białek – z nich wykorzystujemy tylko żółtka. Za pomocą miksera ubij masę dodając pojedynczo jajka i żółtka. Za pomocą miksera ubij masę dodając pojedynczo jajka i żółtka. Dolej śmietankę i ekstrakt waniliowy, a następnie wymieszaj za pomocą łyżki. Do serowej masy dodaj serek waniliowy. Przypraw szczyptą soli , a następnie powoli wsyp mąkę, cały czas mieszając. Masę serową przelej do formy. Wierzch posyp cukrem. Włóż do piekarnika funkcja góra dół, temperatura 200°C, czas pieczenia 50 min. Po upieczeniu wyciągnij sernik i pozostaw do całkowitego ostudzenia.



Krok 2

Do garnka wrzuć czekoladę, wlej śmietankę i przypraw kardamonem. Dołóż masło i wsyp cukier z wanilią. Mieszaj i podgrzewaj, aż do całkowitego rozpuszczenia.



Krok 3

Ukrój kawałek sernika i polej go czekoladą. Podawaj od razu. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.