Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Trudne
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Orzechy
Ze śmietanką
W naczyniu wymieszać suche składniki na ciasteczka: migdały, cukier puder, mąkę, cynamon. Dodać białko (nie ubijamy go wcześniej) i zagniatać, aż do uformowania klejącego ciasta (można zmiksować mikserem). Owinąć szczelnie folią spożywczą i umieścić w lodówce na przynajmniej 1 godzinę.
Blachę do ciastek wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć z lodówki ciasto i rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub folii (można podsypać cukrem pudrem).
Rozwałkowane ciasto powinno mieć grubość około 1 cm. Pokroić na kwadraty i ułożyć na blaszce (kształt nie ma znaczenia, potem i tak będziemy ciastka kruszyć na spód). Piec w temperaturze 170ºC przez około 15 minut lub do lekko brązowego koloru zarumienienia się brzegów i wysuszenia ciastek. W razie potrzeby odwrócić na drugą stronę i podsuszyć.
Wyjąć ciastka z piekarnika i wystudzić. Ciastka po wystudzeniu zmiksować w malakserze lub blenderze na piasek. Dodać masło i wymieszać. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wysypać spód ciasteczkowy, wyrównać i schłodzić do momentu przygotowania masy serowej.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia, nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego. Sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół. Masę serową wylać na schłodzony spód, wyrównać. Piec w temperaturze 150ºC przez około 60 - 70 minut w kąpieli wodnej.
Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.
Schłodzony sernik wyjąć z tortownicy. Oprószyć cynamonem i udekorować gwiazdkami Zimtsterne.
Sernik pieczemy w kąpieli wodnej: kąpiel wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową. Sernik pieczony jest z parą wodną a więc w bardzo wysokiej wilgotności. Dzięki parze wodnej sernik piecze się w jednakowym stopniu w każdym miejscu, nawet na środku, nie pęka po upieczeniu i zachowuje idealną kremową konsystencję.
Dodaj komentarz