Szarlotka (zdrowsza wersja)

Autor:

Kudłata

Danie: Podwieczorek, Deser, Kolacja

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Fit

Danie: Podwieczorek, Deser, Kolacja

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Fit


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 500 g mąki ryżowej
  • 1 kostka (250 g) masła Łaciate
  • 6 łyżek ksylitolu
  • 3 jajka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego, 0% tłuszczu i cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • laska wanilii
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 6 sztuk jabłek średnio kwaśnych
  • olej i mąka ziemniaczana do formy
  • cynamon i laska wanilii do jabłek

Przygotowanie

Krok 1

Najpierw wyrabiamy kruche ciasto, czyli przesiewamy mąkę ryżową i dodajemy proszek do pieczenia. Potem mąkę i proszek drobno siekamy z masłem, ksylitolem i laską wanilii. Następnie dodajemy jajka oraz jogurt i wyrabiamy ciasto. Odcinamy 1/3 ciasta i wkładamy ją do lodówki aby się schłodziło. Z reszty ciasta formujemy na blaszce spód ciasta (blaszka musi być posmarowana olejem i posypana mąką ziemniaczaną). Ścieramy jabłka na tarce, dodajemy cynamon i laskę wanilii (ilość zależna od gustu). Jabłek nie gotujemy. Przygotowane jabłka układamy na kruchym spodzie. Wyjmujemy ciasto z lodówki i ścieramy na tarce robiąc kruszonkę (można też ciasto rozwałkować i przykryć nim jabłka). Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy 50 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.