Sernik czekoladowy w polewie czekoladowej z płatkami migdałowymi

Jeśli lubisz desery bardzo czekoladowe, ten na pewno przypadnie Tobie do gustu. Jest słodki i bardzo sycący.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Spód:

  • 200 g kruchych ciasteczek kakaowych
  • 30 g masła
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 100 g płatków migdałowych

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu
  • 20 g serka mascarpone
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 300 g groszków z gorzkiej czekolady
  • 200 g Śmietanki Łaciatej 36%
  • 2 łyżki kakao

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia.



Krok 2

Na dnie formy umieszczamy rozduszone ciastka z rozpuszczonym masłem i cynamonem.



Krok 3

W wysokiej misce miksujemy kolejno: ser z cukrem, dodajemy cukier waniliowy, kakao i mąkę. Ubijamy osobno jajka na sztywną pianę. I delikatnie łączymy z masą serowa.



Krok 4

Groszki czekoladowe rozpuszczamy w kąpieli wodnej i wlewamy wraz ze śmietanką Łaciatą do przygotowanego ciasta.



Krok 5

Masę wylewamy do tortownicy i pieczemy 1 godzinę. Posypujemy płatkami migdałów.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.