Ciasto owocowe pod kratką

4.00
Oceń przepis:
Czas

Do 1h

Poziom trudności

Średnie

Porcje

10

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego Gluten Jajko kurze Orzechy
Wegetariańskie

Składniki

Spód:

300 g mąki tortowej

1 łyżeczka cukru waniliowego

100 g cukru

szczypta soli

1 jajko

1 kostka masła

Wierzch:

4 łyżki orzechów

500 g wydrążonych wiśni

150 g cukru

1 torebka cukru waniliowego

1 budyń waniliowy w proszku

Przygotowanie

Krok 1
  • Składniki na ciasto zagniatamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut.
Krok 2
  • Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C.
Krok 3
  • Formę na tarte smarujemy masłem. 2/3 ciasta wałkujemy i wykładamy nim formę. Pieczemy 10 minut.
Krok 4
  • Po wyjęciu z pieca posypujemy wierzch zmielonymi orzechami, nakładamy wiśnie wymieszane z cukrem, cukrem waniliowym i budyniem waniliowym.
Krok 5
  • Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i przecinamy na 1,5 cm paski. Układamy na wierzchu tak aby się przeplatały.
Krok 6
  • Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0