Ciasto owocowe pod kratką

Ciasto owocowe zasmakuje Twoim gościom. Idealnie sprawdzi się na wszelkie okoliczności.

Danie: Podwieczorek, Deser,

Osób: 10

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy,

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek, Deser,

Osób: 10

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy,

Wegetariańskie


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Spód:

  • 300 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 kostka masła

Wierzch:

  • 4 łyżki orzechów
  • 500 g wydrążonych wiśni
  • 150 g cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 budyń waniliowy w proszku

Przygotowanie

Krok 1

Składniki na ciasto zagniatamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C.



Krok 3

Formę na tarte smarujemy masłem. 2/3 ciasta wałkujemy i wykładamy nim formę. Pieczemy 10 minut.



Krok 4

Po wyjęciu z pieca posypujemy wierzch zmielonymi orzechami, nakładamy wiśnie wymieszane z cukrem, cukrem waniliowym i budyniem waniliowym.



Krok 5

Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i przecinamy na 1,5 cm paski. Układamy na wierzchu tak aby się przeplatały.



Krok 6

Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C.



Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.