Sernik dyniowy na owsianym spodzie

Autor:

Iwona Chmiel

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki na spód i kruszonkę:

  • 120 g płatków owsianych
  • 170 g mąki
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 120 g masła ŁACIATE
  • 100 g marchewki
  • 100 g cukinii
  • 70 g drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g jagód goji
  • 40 g wiórek kokosowych
  • 40 g mielonego lnu
  • 20 g płatków migdałowych

Składniki na sernik:

  • - 500 g twarogu dwukrotnie mielonego,
  • - 250 g puree z dyni,
  • - 170 g cukru trzcinowego,
  • - 250 ml Śmietanki ŁACIATA 30%,
  • - 2 łyżki mąki,
  • - 5 żółtek,
  • - 2 jajka,
  • - 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika

Przygotowanie

Przygotowanie spodu i kruszonki:

Marchew i cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki na spód umieścić w naczyniu i wyrobić między palcami na kruszonkę. 1/3część masy owsianej odłożyć. Formę o średnicy 26 centymetrów wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć na nią pozostałą część masy i dokładnie docisnąć i wyrównać. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec przez 20 minut.



Przygotowanie sernika

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka, żółtka, śmietankę i puree z dyni wymieszać. Razem z pozostałymi składnikami dodać do sera i krótko zmiksować. Masę serową przelać na podpieczony spód, posypać odłożoną kruszonką. Sernik włożyć do piekarnika nagrzanego do 170oC i od razu obniżyć temperaturę do 150oC. Piec około 80 - 90 minut. Wyjąć i przestudzić.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.