Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Ze śmietanką
Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia
Marchew i cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki na spód umieścić w naczyniu i wyrobić między palcami na kruszonkę. 1/3część masy owsianej odłożyć. Formę o średnicy 26 centymetrów wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć na nią pozostałą część masy i dokładnie docisnąć i wyrównać. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec przez 20 minut.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka, żółtka, śmietankę i puree z dyni wymieszać. Razem z pozostałymi składnikami dodać do sera i krótko zmiksować. Masę serową przelać na podpieczony spód, posypać odłożoną kruszonką. Sernik włożyć do piekarnika nagrzanego do 170oC i od razu obniżyć temperaturę do 150oC. Piec około 80 - 90 minut. Wyjąć i przestudzić.
Dodaj komentarz