Sernik na zimno z musem truskawkowym

Autor:

Śnieżynka

Danie: Podwieczorek

Osób: 16

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 16

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 3 białka
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mus truskawkowy:

  • 80 dag truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • Cukier do smaku

Masa serowa:

  • 1,5 kg sera z wiaderka
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1/2 galaretki kiwi
  • 1 łyżka żelatyny
  • Cukier puder do smaku

Przygotowanie

Ciasto

Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Następnie ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku. Masę jajeczną połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do kwadratowej tortownicy o wymiarach 25/25 cm. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15-18 minut.



Mus truskawkowy

Truskawki bez szypułek wsypać do garnka i zagotować. Wymieszać z galaretką, przetrzeć przez sito. Doprawić do smaku cukrem, wymieszać, odłożyć do stężenia.




Na upieczony, zimny biszkopt w tortownicy wyłożyć mus truskawkowy (odłożyć 2-3 łyżki) włożyć do lodówki do stężenia.



Masa serowa

Obie galaretki i żelatynę rozpuścić w 200 ml gorącej wody, ostudzić. Galaretkę kiwi oddzielnie wymieszać w 100 ml gorącej wody, pozostawić do stężenia. Ser zmiksować z cukrem z wanilią i płynną galaretką agrestową. Doprawić do smaku cukrem pudrem, wymieszać. Wyłożyć na biszkopt z musem truskawkowym, ozdobić resztą musu i tężejącą galaretką kiwi, odłożyć do stężenia.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.