Sernik dyniowy na spodzie oreo

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 1 kg serka sernikowego w wiaderku
  • 10 łyżek śmietany ŁACIATA 30 %
  • puree z dni według uznania, ja dałam ok 0,5 kg
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 1 żelatyna
  • 300 ml wrzątku
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Dekoracje wedle uznania np. wiórki kokosowe

Spód z oreo

  • 10 ciasteczek oreo,
  • łyżka masła

Przygotowanie

Spód z ciastek oreo

Ciasta oreo rozkrusz i wymieszaj z masłem. Dno torownicy wyłóż papierem do pieczenia. Włóż do lodówki.



Puree z dyni

Dynie pokrój na mniejsze kawałki i wstaw do piekarnika na 180 stopni do momentu aż miąższ będzie miękki. Ostudzony miąższ wydrąż z dyni.



Galaretka

Galaretkę z dodatkiem żelatyny (1-2 łyżki) zalej wrzątkiem (ja zawsze daje troszkę mniej wody niż jest na opakowaniu) i mieszaj aż się rozpuści.



masa serowa

Schłodzone puree zmieszaj z serem, cukrem pudrem i śmietanką. Miksuj, aż składniki się połączą. Stopniowo dolewaj przestudzoną galaretkę. Mieszaj. Ostrożnie wlej masę serową na spód oreo. Wstaw do lodówki do stężenia się sera. Dekoracja wedle uznania.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.