Pianka truskawkowa

Autor:

Anna Mochocka

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Biszkopt

  • 5 jajek
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa śmietanowa

  • 0,5 l śmietany kremówki 30 % Łaciata
  • 1 galaretka truskawkowa
  • oraz
  • 1 kg truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe

Przygotowanie

Biszkopt

Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę , ciągle ucierając dodajemy żółtka i cukier a następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlewamy do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia o wymiarach 40x26 i pieczemy 25 minut w temperaturze 180C. Studzimy



Masa

Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku i odstawiamy do stężenia. Truskawki myjemy, osuszamy i odcinamy szpiczastą część tak na 3/4 wysokości truskawki.Śmietanę kremówkę ubijamy na lekko sztywną pianę , pod sam koniec ubijania wlewamy tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy. Na ciasto rozsmarowujemy cienką warstwę śmietany. Truskawki układamy jedna obok drugiej odciętą częścią truskawki do góry i zalewamy masą śmietanową. Na wierzch rozkładamy pozostałe truskawki pokrojone w plasterki i zalewamy dwoma tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi w 2,5 szklankach wody. Chłodzimy w lodówce.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.