Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę , ciągle ucierając dodajemy żółtka i cukier a następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlewamy do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia o wymiarach 40x26 i pieczemy 25 minut w temperaturze 180C. Studzimy
Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku i odstawiamy do stężenia. Truskawki myjemy, osuszamy i odcinamy szpiczastą część tak na 3/4 wysokości truskawki.Śmietanę kremówkę ubijamy na lekko sztywną pianę , pod sam koniec ubijania wlewamy tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy. Na ciasto rozsmarowujemy cienką warstwę śmietany. Truskawki układamy jedna obok drugiej odciętą częścią truskawki do góry i zalewamy masą śmietanową. Na wierzch rozkładamy pozostałe truskawki pokrojone w plasterki i zalewamy dwoma tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi w 2,5 szklankach wody. Chłodzimy w lodówce.
Dodaj komentarz