Sernik kajmakowy z dużą ilością orzeszków

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Spód:

  • 50 g orzeszków,
  • 80 g ciastek kruchych (np. herbatniki be-be)
  • 30 g masła Łaciate
  • 1 łyżka cukru

Masa serowa:

  • 400 g masy kajmakowej/krówkowej,
  • 50 g masła Łaciate,
  • 90 g cukru,
  • cukier z prawdziwą wanilią (lub zwykły wanilinowy),
  • 3 jajka,
  • 700 g twarogu sernikowego Mlekpol,
  • 1-2 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie

Krok 1

Przygotować spód: tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki spodu zmielić w malakserze – orzeszki można również posiekać. Wyłożyć masę na spód, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec 12 minut.



Krok 2

Przygotować masę: masło utrzeć z cukrem i wanilią, dodać 230 g kajmaku (resztę wykorzystamy do polewy) i utrzeć na gładką masę, następnie dodawać jajka i po łyżce sera i mąkę. Dobrze zmiksować. Masę przełożyć na podpieczony spód, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 180 stopni C. Piec 45-50 minut. Po 30 minutach należy sprawdzić stopień upieczenia – gdyby sernik za bardzo się rumienił, trzeba przykryć wierzch folią aluminiową. Na spód piekarnika wstawiam naczynie z gotowaną wodą, wtedy sernik nie pęka. Wyłączyć piekarnik i ostudzić sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Kiedy zupełnie ostygnie, wyjąć i przygotować polewę.



Krok 3

Przygotować polewę: 170 g masy kajmakowej włożyć do garnuszka, dodać 3 łyżki mleka i gotować na malutkim ogniu, aż masa stanie się bardziej płynna. Jeśli będzie miała grudki, należy ją zmiksować. Zdjąć z ognia, dodać 2 łyżeczki masła i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną polewą polać wierzch całkowicie ostudzonego sernika. Można posypać prażonymi płatkami migdałów (w temp. 190 stopni C prażymy je przez 10 minut) i pozostałymi orzeszkami. Sernik należy schłodzić w lodówce.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.