Danie: Deser
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Przygotować spód: tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki spodu zmielić w malakserze – orzeszki można również posiekać. Wyłożyć masę na spód, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec 12 minut.
Przygotować masę: masło utrzeć z cukrem i wanilią, dodać 230 g kajmaku (resztę wykorzystamy do polewy) i utrzeć na gładką masę, następnie dodawać jajka i po łyżce sera i mąkę. Dobrze zmiksować. Masę przełożyć na podpieczony spód, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 180 stopni C. Piec 45-50 minut. Po 30 minutach należy sprawdzić stopień upieczenia – gdyby sernik za bardzo się rumienił, trzeba przykryć wierzch folią aluminiową. Na spód piekarnika wstawiam naczynie z gotowaną wodą, wtedy sernik nie pęka. Wyłączyć piekarnik i ostudzić sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Kiedy zupełnie ostygnie, wyjąć i przygotować polewę.
Przygotować polewę: 170 g masy kajmakowej włożyć do garnuszka, dodać 3 łyżki mleka i gotować na malutkim ogniu, aż masa stanie się bardziej płynna. Jeśli będzie miała grudki, należy ją zmiksować. Zdjąć z ognia, dodać 2 łyżeczki masła i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną polewą polać wierzch całkowicie ostudzonego sernika. Można posypać prażonymi płatkami migdałów (w temp. 190 stopni C prażymy je przez 10 minut) i pozostałymi orzeszkami. Sernik należy schłodzić w lodówce.
Dodaj komentarz