Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy, piec 35 minut w 175°C. Ostudzony biszkopt, przekroić wzdłuż na połowę. Przyłożyć szablon choinki do ciasta i wyciąć dwie choinki z dwóch połówek biszkopta.
Do blendera włożyć biały ser, dodać cukier i śmietanę, zmiksować, przelać do miski. Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach gotowanej wody, wymieszać, ostudzić, dodać do masy i zmiksować. Odłożyć kilka łyżek masy, dodać barwnik zielony, wymieszać. Wyciętą z biszkoptu choinkę nasączyć ponczem, wyłożyć białą masę serową, przykryć drugą biszkoptową choinką, nasączyć ponczem, wyłożyć drugą masę zieloną , dobrze rozsmarować wierzch tortu. Udekorować choinkę posypką cukierkową i perełkami .
Dodaj komentarz