Torcik choinka

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Biszkopt:

  • 6 szt. jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Masa serowa:

  • 1 kostka tj. 250 g sera białego
  • 3 łyżki cukru
  • 125 ml śmietany Łaciata 36%
  • 1 łyżeczka żelatyny

Dodatkowo :

  • Barwnik zielony
  • Perełki srebrne do dekoracji
  • Posypka cukierkowa.

Poncz:

  • ½ szkl. gotowanej wody
  • Sok z cytryny
  • Cukier do smaku

Przygotowanie

Biszkopt

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy, piec 35 minut w 175°C. Ostudzony biszkopt, przekroić wzdłuż na połowę. Przyłożyć szablon choinki do ciasta i wyciąć dwie choinki z dwóch połówek biszkopta.



Masa serowa

Do blendera włożyć biały ser, dodać cukier i śmietanę, zmiksować, przelać do miski. Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach gotowanej wody, wymieszać, ostudzić, dodać do masy i zmiksować. Odłożyć kilka łyżek masy, dodać barwnik zielony, wymieszać. Wyciętą z biszkoptu choinkę nasączyć ponczem, wyłożyć białą masę serową, przykryć drugą biszkoptową choinką, nasączyć ponczem, wyłożyć drugą masę zieloną , dobrze rozsmarować wierzch tortu. Udekorować choinkę posypką cukierkową i perełkami .



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.