Torcik choinka

3.00
Oceń przepis:

Autor przepisu:

Andrzej Piecyk

Czas

Do 1h

Poziom trudności

Łatwe

Porcje

4

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego Gluten Jajko kurze

Składniki

Biszkopt:

6 szt. jajek

1 szkl. cukru

1 szkl. mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

Masa serowa:

1 kostka tj. 250 g sera białego

3 łyżki cukru

125 ml śmietany Łaciata 36%

1 łyżeczka żelatyny

Dodatkowo :

Barwnik zielony

Perełki srebrne do dekoracji

Posypka cukierkowa.

Poncz:

½ szkl. gotowanej wody

Sok z cytryny

Cukier do smaku

Przygotowanie

Biszkopt
  • Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy, piec 35 minut w 175°C. Ostudzony biszkopt, przekroić wzdłuż na połowę. Przyłożyć szablon choinki do ciasta i wyciąć dwie choinki z dwóch połówek biszkopta.
Masa serowa
  • Do blendera włożyć biały ser, dodać cukier i śmietanę, zmiksować, przelać do miski. Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach gotowanej wody, wymieszać, ostudzić, dodać do masy i zmiksować. Odłożyć kilka łyżek masy, dodać barwnik zielony, wymieszać. Wyciętą z biszkoptu choinkę nasączyć ponczem, wyłożyć białą masę serową, przykryć drugą biszkoptową choinką, nasączyć ponczem, wyłożyć drugą masę zieloną , dobrze rozsmarować wierzch tortu. Udekorować choinkę posypką cukierkową i perełkami .

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0