Osób: 12
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Formę na babkę posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przełożyć do niej ⅔ ciasta, pozostałe ciasto wymieszać z naparem kawy i je także przełożyć do formy.
Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać cukier oraz cukier waniliowy. Następnie wbijać po 1 jajku i dalej ucierać, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko, dokładnie razem wymieszać.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C i piec około 60 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem, część śmietany połączyć z kakao i ozdobić nią wystudzoną babkę, udekorować ziarenkami kawy w czekoladzie.
Dodaj komentarz