Śmietankowa babka mocca

Autor:

Kamila O

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 25 dag masła Łaciate
  • 25 dag cukru
  • 1 opak. cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 50 dag mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szkl. mleka Łaciate 3,2 %
  • 3-4 łyżki naparu z kawy
  • 40 dag śmietany kremówki Łaciata 36%
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka kakao
  • Tłuszcz do formy
  • Bułka tarta do formy
  • Ziarenka kawy w czekoladzie

Przygotowanie

Krok 1

Formę na babkę posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przełożyć do niej ⅔ ciasta, pozostałe ciasto wymieszać z naparem kawy i je także przełożyć do formy.



Krok 2

Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać cukier oraz cukier waniliowy. Następnie wbijać po 1 jajku i dalej ucierać, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko, dokładnie razem wymieszać.



Krok 3

Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C i piec około 60 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić.



Krok 4

Śmietanę ubić z cukrem pudrem, część śmietany połączyć z kakao i ozdobić nią wystudzoną babkę, udekorować ziarenkami kawy w czekoladzie.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.