Potrawa smaczna i delikatna. O dużych walorach odżywczych, prawdziwa bomba witaminowa. Danie dla każdego, kto lubi pomarańcze i konfitury.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Pomarańcze sparzamy wrzątkiem. Z jednej z nich ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Dżem, sok, oraz 1/2 startej skórki i masło ucieramy w celu uzyskania jednolitej masy.
Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i posypujemy solą. Patelnię smarujemy olejem, umieszczamy w niej mięso i podsmażamy, aż do uzyskania rumianej barwy. Całość zalewamy bulionem. Dodajemy rozmaryn i natkę pietruszki, a także cynamon. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Po 30 minutach mięso smarujemy masą pomarańczową. Resztę pomarańczy obieramy ze skórki. Z jednej wyciskamy sok, a skórki kroimy w paski. Gotową pieczeń wyjmujemy z patelni.
Sos z pieczenia przecedzamy do garnka. Dodajemy do niego cząstki pomarańczy i skórki, po czym gotujemy. Pieczeń kroimy najlepiej w plastry i podajemy z sosem pomarańczowym oraz ulubioną surówką.
Dodaj komentarz