Delikatna cielęcina w pomarańczach

Potrawa smaczna i delikatna. O dużych walorach odżywczych, prawdziwa bomba witaminowa. Danie dla każdego, kto lubi pomarańcze i konfitury.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1,5 kg cielęciny
  • - 5 pomarańczy
  • - 200 g dżemu z pomarańczy
  • - 2 laski cynamonu
  • - 30 g masła
  • - 1 szklanka naturalnego bulionu warzywnego
  • - 2 gałązki rozmarynu
  • - 1 natka pietruszki
  • - 2 łyżki oleju
  • - 1 łyżka soli

Przygotowanie

Krok 1

Pomarańcze sparzamy wrzątkiem. Z jednej z nich ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Dżem, sok, oraz 1/2 startej skórki i masło ucieramy w celu uzyskania jednolitej masy.



Krok 2

Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i posypujemy solą. Patelnię smarujemy olejem, umieszczamy w niej mięso i podsmażamy, aż do uzyskania rumianej barwy. Całość zalewamy bulionem. Dodajemy rozmaryn i natkę pietruszki, a także cynamon. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.



Krok 3

Po 30 minutach mięso smarujemy masą pomarańczową. Resztę pomarańczy obieramy ze skórki. Z jednej wyciskamy sok, a skórki kroimy w paski. Gotową pieczeń wyjmujemy z patelni.



Krok 4

Sos z pieczenia przecedzamy do garnka. Dodajemy do niego cząstki pomarańczy i  skórki, po czym gotujemy. Pieczeń kroimy najlepiej w plastry i podajemy z sosem pomarańczowym oraz ulubioną surówką.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.