Churros

Tradycyjny hiszpański deser z parzonego ciasta. Zasmakuje każdemu.

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 250 ml mleka
  • - 50 g masła
  • - 1 łyżka cukru wanilinowego
  • - 2 łyżki cukru
  • - szczypta soli
  • - 190 g mąki
  • - 4 jajka
  • - smalec lub olej do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Mleko gotujemy z cukrem, cukrem wanilinowym i solą. Zmniejszamy ogień, dodajemy mąkę i mieszamy (ucieramy) ciasto przez około 2 minuty, aż powstanie nam gęsta, sprężysta masa, która będzie odchodzić od brzegów garnka.




Krok 2

Ciasto przekładamy do miski i studzimy. Dodajemy pojedynczo jajka, jedocześnie miksując do połączenia składników w jednolite ciasto.



Krok 3

Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Rozgrzewamy olej do temperatury około 180 stopni, zmniejszamy ogień, aby utrzymać stałą temperaturę. Wyciskamy ciasto w 8-10 centymetrowe paski bezpośrednio na tłuszcz, odcinając końcówki nożem lub nożyczkami.



Krok 4

Smażymy przez około 2 minuty, wykładamy na ręcznik papierowy. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem z cynamonem.



Wskazówki

Wyciągając gotowe churros użyj łyżki cedzakowej, dzięki temu, gotowy deser wchłonie mniej cukru.

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.