Tradycyjny hiszpański deser z parzonego ciasta. Zasmakuje każdemu.
Danie: Podwieczorek
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Mleko gotujemy z cukrem, cukrem wanilinowym i solą. Zmniejszamy ogień, dodajemy mąkę i mieszamy (ucieramy) ciasto przez około 2 minuty, aż powstanie nam gęsta, sprężysta masa, która będzie odchodzić od brzegów garnka.
Ciasto przekładamy do miski i studzimy. Dodajemy pojedynczo jajka, jedocześnie miksując do połączenia składników w jednolite ciasto.
Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Rozgrzewamy olej do temperatury około 180 stopni, zmniejszamy ogień, aby utrzymać stałą temperaturę. Wyciskamy ciasto w 8-10 centymetrowe paski bezpośrednio na tłuszcz, odcinając końcówki nożem lub nożyczkami.
Smażymy przez około 2 minuty, wykładamy na ręcznik papierowy. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem z cynamonem.
Wyciągając gotowe churros użyj łyżki cedzakowej, dzięki temu, gotowy deser wchłonie mniej cukru.
Dodaj komentarz