Lody truskawkowe

Zdrowe lody, bez konserwantów. Tanie, pyszne i łatwe w wykonaniu. Idealne na gorące dni. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Danie: Deser

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Truskawki

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Truskawki

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 650 g truskawek
  • - 100 g cukru
  • - 500 ml Śmietanki Łaciatej 36%
  • - 2 żółtka

Przygotowanie

Krok 1

Sparz jajka wrzątkiem, oddziel żółtka. Zmiksuj je z cukrem. Dołóż śmietankę Łaciatą. Całość podgrzewaj na średnim ogniu, dopóki masa zacznie gęstnieć (ok.8 minut).



Krok 2

Umyj starannie truskawki, oczyść z szypułek. Następnie zmiksuj.



Krok 3

Dołóż truskawkowy mus do podgrzanej śmietanki Łaciatej i dobrze wymieszaj. Przelej do płaskiego naczynia o pojemności 1,5 litra. Wstaw do zamrażalnika do 30 minut. Po tym czasie wyjmij lody i jeszcze raz precyzyjnie zmiksuj. Znów włóż do zamrażalnika na 30 minut. Tę czynność powtarzaj 2-3 razy – lody będą puszyste.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Ciasteczkowa Pani :)

Opublikowany: 2018-02-18 09:08:00

Puszyste i smaczne lody

Załącznik 0

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.