Sernik śmietankowy z pianką

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 5 żółtek
  • 2 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl. cukru

Masa serowa :

  • 314 g sera białego chudego
  • 500 g sera tłustego
  • 400 ml śmietanki Łaciata 18 %
  • 2 opak. po 40 g budyniu śmietankowego
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • ½ szkl. oleju
  • 2 szkl. mleka Łaciate
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Pianka :

  • 5 białek
  • ¾ szkl. cukru

Dodatkowo :

  • posypka cukierkowa kolorowa,
  • rodzynki

Przygotowanie

Ciasto

Na stolnicę wysypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Margarynę pokroić w kostkę, dodać do mąki, posiekać. Następnie zrobić dołek , dodać żółtka, cukier, zagnieść szybko ciasto, dobrze wyrobić. Blachę do ciasta o wymiarach 25x30 cm wysmarować tłuszczem. Wylepić formę ciastem, włożyć do lodówki.



Masa serowa

Sery i śmietankę Łaciatą dobrze zmiksować, dodać pozostałe składniki, wymieszać mikserem. Następnie dodać rodzynki, wymieszać. Wylać masę serową na ciasto, włożyć do piekarnika, piec 40 minut w 180°C.



Pianka

Ubić białka na sztywno, dodać cukier, dalej ubijać. Wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć pianę na ciasto, widelcem zrobić rowki, posypać posypką cukierkową, zapiec.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.