Danie: Podwieczorek
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Na stolnicę wysypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Margarynę pokroić w kostkę, dodać do mąki, posiekać. Następnie zrobić dołek , dodać żółtka, cukier, zagnieść szybko ciasto, dobrze wyrobić. Blachę do ciasta o wymiarach 25x30 cm wysmarować tłuszczem. Wylepić formę ciastem, włożyć do lodówki.
Sery i śmietankę Łaciatą dobrze zmiksować, dodać pozostałe składniki, wymieszać mikserem. Następnie dodać rodzynki, wymieszać. Wylać masę serową na ciasto, włożyć do piekarnika, piec 40 minut w 180°C.
Ubić białka na sztywno, dodać cukier, dalej ubijać. Wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć pianę na ciasto, widelcem zrobić rowki, posypać posypką cukierkową, zapiec.
Dodaj komentarz