Sernik na słono z pomidorami

Osób: 8

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Wegetariańskie

Bez glutenu

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 8

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Wegetariańskie

Bez glutenu

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 650 g twarogu sernikowego Mlekpol 18%
  • 250 g sera mascarpone Mlekpol
  • 100 ml śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 50 g tartego sera Jantar
  • 2 średnie jajka
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 mała świeża pikantna papryczka
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Do dużej miski przełóż twaróg oraz mascarpone - zmiksuj do połączenia składników. Dodaj pojedynczo całe jajka i ponownie zmiksuj. Tarty ser Jantar połącz z masą serową. Mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszaj i dodaj do masy serowej. Wymieszaj dokładnie.



Krok 2

W osobnym naczyniu ubij na sztywno schłodzoną śmietankę, a potem dodaj ją do pozostałych składników.



Krok 3

Papryczkę umyj, osusz i pokrój na drobne kawałki. Także dodaj do masy serowej. Dopraw całość bazylią, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Na wierzchu ułóż pomidorki koktajlowe, lekko je dociskając.



Krok 4

Tortownicę o średnicy 18 - 20 cm wysmaruj cienko masłem i oprósz bułką tartą. Przełóż masę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz na środkowej półce, przez około 45 minut. Po upieczeniu pozostaw sernik w piekarniku przez godzinę, po czym uchyl drzwiczki i pozwól mu ostygnąć. Przechowuj w lodówce. Smacznego!



Wskazówki

Jeśli wolisz, aby sernik był bardziej delikatny, dodaj połowę papryczki lub zastąp ją 0,5 łyżeczki suszonych płatków chili

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.