Osób: 8
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Wegetariańskie
Bez glutenu
Ze śmietanką
Do dużej miski przełóż twaróg oraz mascarpone - zmiksuj do połączenia składników. Dodaj pojedynczo całe jajka i ponownie zmiksuj. Tarty ser Jantar połącz z masą serową. Mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszaj i dodaj do masy serowej. Wymieszaj dokładnie.
W osobnym naczyniu ubij na sztywno schłodzoną śmietankę, a potem dodaj ją do pozostałych składników.
Papryczkę umyj, osusz i pokrój na drobne kawałki. Także dodaj do masy serowej. Dopraw całość bazylią, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Na wierzchu ułóż pomidorki koktajlowe, lekko je dociskając.
Tortownicę o średnicy 18 - 20 cm wysmaruj cienko masłem i oprósz bułką tartą. Przełóż masę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz na środkowej półce, przez około 45 minut. Po upieczeniu pozostaw sernik w piekarniku przez godzinę, po czym uchyl drzwiczki i pozwól mu ostygnąć. Przechowuj w lodówce. Smacznego!
Jeśli wolisz, aby sernik był bardziej delikatny, dodaj połowę papryczki lub zastąp ją 0,5 łyżeczki suszonych płatków chili
Dodaj komentarz